Przepis na olej z pestek dyni
Olej z pestek z dyni można zrobić samemu. Potrzeba do tego pestek dyni, wody, soli i praski do tłoczenia. Olej jest wspaniałym dodatkiem do sałatek lub - w postaci pasty - kanapek. Można go też pić profilaktycznie.
Przepisy z dyni: olej z pestek dyni
Ciekawy i smaczny pomysł na dynię to olej z pestek dyni. Nie jest on jednak najłatwiejszy do wykonania. Na jeden litr oleju potrzeba mniej więcej 30 dyń, a więc 2,5 kg pestek. Należy je wyjąć z miąższu dyni, oczyścić i wysuszyć, np. w piekarniku. Następnie należy zmielić pestki obrane ze skórki. Powstałą w ten sposób mączkę trzeba wymieszać ze słoną wodą. Dzięki temu olej oddzieli się od białka. Wilgotną mieszankę należy uprażyć w 60⁰C. Podgrzanie pestek zatrzyma cenne wartości odżywcze oraz wydobędzie ich orzechowy zapach. Na koniec należy wytłoczyć olej na zimno za pomocą praski.
Olej z pestek dyni - właściwości
Olej z pestek dyni charakteryzuje się dużą zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych, kwasów omega-6 i nieco mniejszą kwasów omega-3. Jest łatwo trawiony przez ludzki żołądek. Może być stosowany osłonowo, np. przy przyjmowaniu antybiotyków. Zalecana dawka to 3 łyżeczki oleju dziennie.
Olej z pestek działa korzystnie na układ moczowy. Zapobiega np. przerostowi prostaty. W medycynie ludowej był używany także przeciwko pasożytom. Przyspiesza również zwalczanie infekcji układu oddechowego.
Ważne jest aby odpowiednio przechowywać olej. Jego właściwości są zachowane, kiedy przetrzymuje się go w szczelnie zamkniętych butelkach w ciemnym kolorze. Olej z pestek dyni przechowywany w ten sposób jest przydatny do spożycia przez 3 miesiące.
Sposoby na dynię: szybka sałatka
Do przygotowania szybkiej sałatki z użyciem oleju z pestek dyni potrzebujesz:
- pomidora,
- mieszanki sałat,
- sera feta lub innego sera sałatkowo-kanapkowego,
- oleju z pestek dyni.
Pokrój pomidora i ser w kostkę, dodaj sałatę i polej całość 2 łyżkami oleju z pestek dyni. Możesz przygotować również wersję z sałatą, ziemniakami i czerwoną cebulą.
Pomysł na dynię: pasta kanapkowa
Do zrobienia pasty kanapkowej z olejem z pestek dyni przygotuj:
- garść prażonych pestek z dyni,
- 2-3 łyżki oleju z pestek dyni,
- 200 g sera białego lub tofu,
- 2 gruszki,
- 1 łyżkę miodu, melasy lub syropu z agawy,
- 1 łyżeczkę musztardy francuskiej,
- sól i pieprz.
Upraż pestki z dyni na patelni, ciągle mieszając. Będą gotowe, kiedy zaczną pachnieć i skwierczeć. Wystudź je. Wymieszaj ser, olej i substancję słodzącą. Dodaj pieprz i sól. Pokrój gruszki. Taka pasta świetnie nadaje się do smarowania kanapek.