Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jak przechowywać cebulę, aby nie zgniła?

Jak przechowywać cebulę, aby nie zgniła?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Jak i gdzie przechowywać cebulę?
  2. Jak poznać, że cebula jest już nadgniła?

Cebula to jeden z produktów, którego nie może zabraknąć w kuchniach na całym świecie. Stanowi doskonały dodatek do wielu potraw, nadaje im charakterystyczny smak i aromat, a także zagęszcza ich konsystencję. Nie sposób wyobrazić sobie dobrego burgera czy smacznej zupy cebulowej bez dużej ilości cebuli. Pamiętajmy również, że cebula bogata jest w wiele witamin i minerałów, a także substancji o działaniu bakteriobójczym, dzięki czemu ma również liczne właściwości zdrowotne. Podpowiadamy, jak ją przechowywać, by dłużej zachowała świeżość i swoje walory odżywcze.

Sprawdź koniecznie przepis: Zupa cebulowa

Jak i gdzie przechowywać cebulę?

Nieobraną cebulę najlepiej przechowywać w chłodnym, suchym, zacienionym miejscu z dobrą wentylacją powietrza. Do tego najlepiej sprawdzą się między innymi jutowe lub wykonane z siatki worki, drewniane skrzynki, pudełka z otworami czy koszyki. Przechowywanie nieobranej cebuli w plastikowym worku lub w lodówce może przyspieszyć jej psucie się, chociażby ze względu na fakt, że chłonie ona duże ilości wilgoci z otoczenia.

Szukasz pomysłu, jak wykorzystać cebulę? Sprawdź przepisy na dania z cebulą!

Jak przechowywać obraną cebulę lub połowę cebuli

Gdzie przechowywać cebulę po jej obraniu lub przekrojeniu? Najlepiej w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku. W ten sposób nie tylko ograniczymy dostęp tlenu, który sprzyja rozwojowi bakterii i procesom utleniania, powodującym utratę świeżości, ale również zapobiegniemy rozchodzeniu się zapachu cebuli po wnętrzu lodówki. Najlepiej sprawdzą się do tego szklane pojemniki, gdyż plastik może nasiąkać charakterystycznym aromatem cebuli. Tak zabezpieczona cebula powinna zachować świeżość nawet do 14 dni.

Pojemnik z obraną cebulą można dodatkowo umieścić w specjalnej komorze do przechowywania warzyw i owoców, co jeszcze bardziej przedłuży jej przydatność do spożycia. Niektóre z nich zawierają specjalne udogodnienia, które przedłużają świeżość produktów, jak np. opcję VitaFresh, którą można spotkać w lodówkach Bosch. Pozwala ona na regulację wilgotności w komorze i jej dostosowanie do przechowywanych wewnątrz warzyw i owoców.

Szukasz sprzętów do swojej kuchni? Koniecznie sprawdź ofertę chłodziarkozamrażarek Bosch!

Jak przechowywać pokrojoną cebulę?

Pokrojoną cebulę przechowujemy w dokładnie taki sam sposób, jak tę po obraniu lub przekrojeniu jedynie na pół. W lodówce możemy ją umieścić w zamykanym szczelnie pojemniku lub – by ograniczyć ilość zajmowanego miejsca – w plastikowym woreczku strunowym. Pamiętajmy jednak, że posiekana cebula szybciej traci wilgoć, dlatego jej zdatność do spożycia będzie nieco krótsza: około 7 dni.

Zobacz też nasze porady jak kroić cebulę bez płakania >>

A jak przechowywać smażoną cebulę?

Przechowywanie cebuli po obróbce termicznej to sprawa uznawana za dyskusyjną. Wydawać by się mogło, że przedłuży ona trwałość cebuli, jednak rzeczywistość jest nieco inna. Co prawda w trakcie smażenia czy gotowania cebuli wszystkie drobnoustroje znajdujące się na jej powierzchni ulegają neutralizacji, jednak w trakcie obróbki termicznej ulatniają się również przeciwutleniacze i inne substancje odpowiedzialne za świeżość i trwałość warzywa. Smażona cebula jest więc produktem stosunkowo krótkotrwałym, nadającym się do spożycia przez maksymalnie 2–3 dni. Najlepiej przechowywać ją w tym czasie w lodówce, w hermetycznie zamkniętym pojemniku. Jeżeli chcemy wydłużyć jej trwałość, dobrym pomysłem jest jej zamrożenie, co pozwoli na jej wykorzystanie nawet kilka miesięcy później.

Jak poznać, że cebula jest już nadgniła?

Gdy kupujemy czy przechowujemy w domu nieobraną cebulę, czasem trudno rozpoznać nam, czy jest jeszcze zdatna do wykorzystania. Warto wiedzieć, jakie zmiany zachodzą w jej wyglądzie, gdy zaczyna się psuć:

1. Na jej powierzchni pojawiają się brązowe lub szare plamy.

2. Niektóre fragmenty cebuli stają się miękkie i śluzowate.

3. Pojawiają się puszyste, aksamitne narośla pleśni.

4. Po przekrojeniu widoczne jest brązowe zabarwienie miąższu.

5. Wycieka z niej niezbyt przyjemnie pachnący płyn.

W przypadku zauważenia którejkolwiek ze wspomnianych zmian bezpieczniej jest zrezygnować ze spożycia cebuli i umieścić ją w odpowiednim pojemniku na odpadki.