Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Pomysły na pasty kanapkowe zero waste

Pomysły na pasty kanapkowe zero waste
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Kuchnia zero waste – o co tutaj chodzi? 
  2. Zalety kuchni zero waste 
  3. Klasyczna pasta z mięsa z rosołu 
  4. Pasta z mięsa z rosołu – warianty smakowe 
  5. Pasta warzywna – wykorzystanie warzyw z rosołu 

Masz w lodówce mięso i warzywa z niedzielnego rosołu? Zamiast wyrzucać, przerób je na pyszne pasty kanapkowe! Kuchnia zero waste to nie tylko oszczędność, lecz również okazja do rozwoju kulinarnej kreatywności. Przedstawiamy przepisy i inspiracje na smarowidła do chleba z mięsa i warzyw z rosołu – idealne do codziennych kanapek. 

Kuchnia zero waste – o co tutaj chodzi? 

Zero waste w kuchni to styl gotowania oparty na zasadzie „wykorzystaj wszystko, co masz”. To sposób, by ograniczyć marnowanie jedzenia i jednocześnie zaoszczędzić pieniądze. Codziennie w polskich domach wyrzucane są tony jedzenia – często tylko dlatego, że nie wiemy, co zrobić z resztkami. Badacze z Programu Racjonalizacji i Ograniczania Marnowania Żywności wykazali, że co roku w Polsce marnuje się 4,8 mln ton jedzenia

Przeczytaj: Kuchnia zero waste – przepisy na dania z resztek.

Kilka zasad zero waste w kuchni: 

  • Planuj posiłki i chodź na zakupy z listą produktów  – w ten sposób kupisz tylko to, czego naprawdę potrzebujesz  

  • Zamrażaj nadmiary – mięso, warzywa, nawet resztki zupy możesz zamrozić i wykorzystać później. 

  • Wykorzystuj resztki – ugotowane warzywa czy mięso z rosołu zblenduj i stwórz coś nowego: pastę do kanapek z mięsa z rosołu, farsz do pierogów, pasztet, zupę krem.  

Bulion

  • Odpowiednio przechowuj jedzenie – szklane pojemniki, słoiki i zamykanie próżniowe pomagają wydłużyć świeżość jedzenia. 

Zalety kuchni zero waste 

  • Oszczędność – jedno danie staję się podstawą do stworzenia kilku kolejnych posiłków.  

  • Mniej odpadów i dbanie o ekologię – nie wyrzucasz resztek, a co za tym idzie, generujesz mniej śmieci.  

  • Sezonowość – gotując z tego, co masz, częściej sięgasz po sezonowe i lokalne składniki. 

  • Rozwój kreatywności kulinarnej – uczysz się łączyć składniki w nowy sposób. 

Sprawdź: Pasta z buraków i fety według Mateusza Gesslera.

Klasyczna pasta z mięsa z rosołu 

Jak zrobić klasyczną pastę z mięsa z rosołu? Do jej przygotowania potrzebujesz jedynie ugotowanego mięsa, które dokładnie rozdrobnisz w maszynce do mięsa lub blenderze oraz przypraw, np.: soli, pieprzu, majeranku czy słodkiej papryki. 

I gotowe! Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu idealna na świeże pieczywo lub jako nadzienie do wytrawnych naleśników. To także świetna baza do eksperymentów. 

Pasta z mięsa z rosołu

Pasta z mięsa z rosołu – warianty smakowe 

1. Pasta z mięsa z rosołu z jajkiem 

Rozdrobnij widelcem jedno jajko ugotowane na twardo. Połącz je z mięsem, łyżeczką majonezu i odrobiną musztardy, a następnie zblenduj.  

2. Pasta z mięsa z rosołu z ogórkiem 

Podstawową pastę połącz z drobno pokrojonym ogórkiem kiszonym lub konserwowym, który świetnie przełamuje smaki i nadaje wyrazistości. Możesz też dodać łyżkę szczypiorku lub koperku. 

3. Pasta z mięsa z rosołu z suszonymi pomidorami 

Zblenduj mięso z kilkoma suszonymi pomidorami i ząbkiem czosnku. Dodaj trochę oleju, który został w słoiku po suszonych pomidorach. Taka pasta idealnie komponuje się z pieczywem typu focaccia. 

Zrób: Pasta z zielonego groszku i awokado według Mateusza Gesslera.

4. Pasta z mięsa z rosołu z musztardą i miodem 

Słodko-ostra wersja: mięso + łyżeczka musztardy + odrobina miodu + pieprz cayenne. Idealne smarowidło z mięsa z rosołu dla fanów wyrazistych smaków. 

Pasta warzywna – wykorzystanie warzyw z rosołu 

Ugotowane warzywa z rosołu (marchew, pietruszka, seler) mają dużo smaku, aż szkoda je wyrzucać! 

1. Pasta z gotowanych warzyw 

Składniki: 

  • marchew, pietruszka, seler z rosołu  

  • 1 łyżka oliwy z oliwek  

  • sól, pieprz, kurkuma, czosnek granulowany 

Sposób przygotowania: 

Zblenduj warzywa na gładką masę, dodaj oliwę i przyprawy. Ta pasta warzywna jest delikatna w smaku i świetnie sprawdza się z żytnim pieczywem. 

Gotowanie rosołu

Przygotuj: Omlet zero waste.

2. Hummus z warzyw z rosołu 

Do warzyw z rosołu dodaj: 

  • 1 łyżkę tahini  

  • 1 ząbek czosnku 

  • 1 łyżkę soku z cytryny 

  • sól, pieprz, kumin 

Zblenduj wszystko razem. Podawaj z chlebem pita lub jako dip. Ten hummus z warzyw z rosołu ma łagodniejszy smak niż klasyczny, ale jest równie kremowy. 

Zarówno pasta z mięsa rosołowego, jak i pasta z warzyw po rosole to pomysły na szybkie, zdrowe i praktyczne smarowidła. Dzięki temu nie marnujesz jedzenia, oszczędzasz pieniądze i zyskujesz ciekawe dodatki do kanapek, tortilli czy bułek. 

Pasta z mięsa i warzyw z rosołu to klasyk kuchni zero waste. Wystarczy trochę przypraw i kreatywności, a z pozornych resztek powstaje coś naprawdę smacznego.