Pomysły na pasty kanapkowe zero waste
- Kuchnia zero waste – o co tutaj chodzi?
- Zalety kuchni zero waste
- Klasyczna pasta z mięsa z rosołu
- Pasta z mięsa z rosołu – warianty smakowe
- Pasta warzywna – wykorzystanie warzyw z rosołu
Masz w lodówce mięso i warzywa z niedzielnego rosołu? Zamiast wyrzucać, przerób je na pyszne pasty kanapkowe! Kuchnia zero waste to nie tylko oszczędność, lecz również okazja do rozwoju kulinarnej kreatywności. Przedstawiamy przepisy i inspiracje na smarowidła do chleba z mięsa i warzyw z rosołu – idealne do codziennych kanapek.
Kuchnia zero waste – o co tutaj chodzi?
Zero waste w kuchni to styl gotowania oparty na zasadzie „wykorzystaj wszystko, co masz”. To sposób, by ograniczyć marnowanie jedzenia i jednocześnie zaoszczędzić pieniądze. Codziennie w polskich domach wyrzucane są tony jedzenia – często tylko dlatego, że nie wiemy, co zrobić z resztkami. Badacze z Programu Racjonalizacji i Ograniczania Marnowania Żywności wykazali, że co roku w Polsce marnuje się 4,8 mln ton jedzenia.
Przeczytaj: Kuchnia zero waste – przepisy na dania z resztek.
Kilka zasad zero waste w kuchni:
-
Planuj posiłki i chodź na zakupy z listą produktów – w ten sposób kupisz tylko to, czego naprawdę potrzebujesz
-
Zamrażaj nadmiary – mięso, warzywa, nawet resztki zupy możesz zamrozić i wykorzystać później.
-
Wykorzystuj resztki – ugotowane warzywa czy mięso z rosołu zblenduj i stwórz coś nowego: pastę do kanapek z mięsa z rosołu, farsz do pierogów, pasztet, zupę krem.
-
Odpowiednio przechowuj jedzenie – szklane pojemniki, słoiki i zamykanie próżniowe pomagają wydłużyć świeżość jedzenia.
Zalety kuchni zero waste
-
Oszczędność – jedno danie staję się podstawą do stworzenia kilku kolejnych posiłków.
-
Mniej odpadów i dbanie o ekologię – nie wyrzucasz resztek, a co za tym idzie, generujesz mniej śmieci.
-
Sezonowość – gotując z tego, co masz, częściej sięgasz po sezonowe i lokalne składniki.
-
Rozwój kreatywności kulinarnej – uczysz się łączyć składniki w nowy sposób.
Sprawdź: Pasta z buraków i fety według Mateusza Gesslera.
Klasyczna pasta z mięsa z rosołu
Jak zrobić klasyczną pastę z mięsa z rosołu? Do jej przygotowania potrzebujesz jedynie ugotowanego mięsa, które dokładnie rozdrobnisz w maszynce do mięsa lub blenderze oraz przypraw, np.: soli, pieprzu, majeranku czy słodkiej papryki.
I gotowe! Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu idealna na świeże pieczywo lub jako nadzienie do wytrawnych naleśników. To także świetna baza do eksperymentów.
Pasta z mięsa z rosołu – warianty smakowe
1. Pasta z mięsa z rosołu z jajkiem
Rozdrobnij widelcem jedno jajko ugotowane na twardo. Połącz je z mięsem, łyżeczką majonezu i odrobiną musztardy, a następnie zblenduj.
2. Pasta z mięsa z rosołu z ogórkiem
Podstawową pastę połącz z drobno pokrojonym ogórkiem kiszonym lub konserwowym, który świetnie przełamuje smaki i nadaje wyrazistości. Możesz też dodać łyżkę szczypiorku lub koperku.
3. Pasta z mięsa z rosołu z suszonymi pomidorami
Zblenduj mięso z kilkoma suszonymi pomidorami i ząbkiem czosnku. Dodaj trochę oleju, który został w słoiku po suszonych pomidorach. Taka pasta idealnie komponuje się z pieczywem typu focaccia.
Zrób: Pasta z zielonego groszku i awokado według Mateusza Gesslera.
4. Pasta z mięsa z rosołu z musztardą i miodem
Słodko-ostra wersja: mięso + łyżeczka musztardy + odrobina miodu + pieprz cayenne. Idealne smarowidło z mięsa z rosołu dla fanów wyrazistych smaków.
Pasta warzywna – wykorzystanie warzyw z rosołu
Ugotowane warzywa z rosołu (marchew, pietruszka, seler) mają dużo smaku, aż szkoda je wyrzucać!
1. Pasta z gotowanych warzyw
Składniki:
-
marchew, pietruszka, seler z rosołu
-
1 łyżka oliwy z oliwek
-
sól, pieprz, kurkuma, czosnek granulowany
Sposób przygotowania:
Zblenduj warzywa na gładką masę, dodaj oliwę i przyprawy. Ta pasta warzywna jest delikatna w smaku i świetnie sprawdza się z żytnim pieczywem.
Przygotuj: Omlet zero waste.
2. Hummus z warzyw z rosołu
Do warzyw z rosołu dodaj:
-
1 łyżkę tahini
-
1 ząbek czosnku
-
1 łyżkę soku z cytryny
-
sól, pieprz, kumin
Zblenduj wszystko razem. Podawaj z chlebem pita lub jako dip. Ten hummus z warzyw z rosołu ma łagodniejszy smak niż klasyczny, ale jest równie kremowy.
Zarówno pasta z mięsa rosołowego, jak i pasta z warzyw po rosole to pomysły na szybkie, zdrowe i praktyczne smarowidła. Dzięki temu nie marnujesz jedzenia, oszczędzasz pieniądze i zyskujesz ciekawe dodatki do kanapek, tortilli czy bułek.
Pasta z mięsa i warzyw z rosołu to klasyk kuchni zero waste. Wystarczy trochę przypraw i kreatywności, a z pozornych resztek powstaje coś naprawdę smacznego.