Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Przepisy na potrawy z kaszy jaglanej: naleśniki jaglane

Przepisy na potrawy z kaszy jaglanej: naleśniki jaglane
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Podstawowy przepis na naleśniki jaglane
  2. Wegańskie naleśniki z kaszy jaglanej
  3. Naleśniki jaglane bez mąki
  4. TIP

Mogą stanowić doskonały zamiennik tradycyjnych naleśników. Są pyszne zarówno w słodkiej, jak i wytrawnej wersji.

Podstawowy przepis na naleśniki jaglane

Do zrobienia naleśników jaglanych potrzebujesz:

  • szklankę kaszy jaglanej,
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej,
  • 1 szklanka mleka ryżowego lub wody,
  • 3-4 łyżki nierafinowanego oleju,
  • opcjonalnie 1 jajka.

Aby zrobić naleśniki postępuj zgodnie z poniższymi krokami:

  • Przelej kaszę jaglaną wrzątkiem, dopóki wyciekająca z niej woda nie będzie jasna. Ugotuj i ostudź kaszę.
  • Zmiksuj ją z mlekiem ryżowym bądź wodą, mąką ziemniaczaną, olejem i jajkiem, jeśli chcesz je dodać. Powinna powstać gładka masa, trochę gęściejsza niż ta na tradycyjne naleśniki.
  • Wlej olej na patelnię i usmaż na nim pierwszego naleśnika. Kolejne smaż już bez żadnego tłuszczu.
  • Po wylaniu masy na patelnię poczekaj aż placek będzie suchy z wierzchu. Wtedy podważ boki naleśnika i odwróć na drugą stronę.

Oleju do smażenia użyj tylko do pierwszego naleśnika (odrobiną tylko spryskując patelnię). Resztę usmaż bez tłuszczu. Wylewaj niewielką ilość masy na patelnię i rozprowadzaj, ruszając naczyniem na boki. Odczekaj, aż placek „podeschnie” z wierzchu, następnie lekko podważaj boczki placka i z wyczuciem obracaj na drugą stronę (jeśli naleśniki, mimo przyrumienienia, rozpadają się, należy do pozostałego ciasta dodać więcej skrobi).

Wegańskie naleśniki z kaszy jaglanej

Do zrobienia wegańskich naleśników z kaszy jaglanej użyj:

  • 2/3 szklanki kaszy jaglanej,
  • 1,5 łyżki oleju kokosowego,
  • 300 ml wody,
  • 1 szklanki mleka roślinnego,
  • 1/2 łyżeczki soli.

Sposób przygotowana naleśników nie wymaga wiele czasu:

  • Upraż kaszę jaglaną na suchej patelni dotąd, aż zacznie pachnieć.
  • Wysyp kaszę na sitko i płucz na zmianę zimną i gorącą wodą, 2-3 razy. Następnie ugotuj ją tak, aby wchłonęła całą wodę.
  • Do miski wlej olej, mleko, dodaj kaszę i sól. Zblenduj te składniki na gładką, ale dosyć gęstą masę.
  • Smaż jak zwykłe naleśniki. Rozprowadzaj masę potrząsając patelnią. Możesz też użyć do tego silikonowej łopatki.

Naleśniki jaglane bez mąki

Naleśniki jaglane bez mąki przygotujesz z następujących składników:

  • 30 g kaszy jaglanej,
  • 2 łyżeczek cukru, najlepiej trzcinowego,
  • 2 jajek,
  • szczypty soli.

Aby zrobić ciasto i usmażyć naleśniki postępuj zgodnie z następującymi krokami:

  • Przelej kaszę jaglaną wrzątkiem. Ugotuj ją na niewielkim ogniu, a po ugotowaniu ostudź.
  • Wymieszaj cukier, jajka i sól. Dodaj do nich kaszę i połącz składniki.
  • Wlej masę naleśnikową na patelnię z rozgrzanym olejem i smaż z obu stron.

TIP

Zanim ugotujesz kaszę, przelej ją kilkakrotnie wrzątkiem. Wypłucze on gorzki posmak.

Jeśli naleśniki przy odwracaniu na drugą stronę się rozpadają, dodaj do nich więcej mąki ziemniaczanej.

Naleśniki możesz podawać np. z jogurtem z kawałkami brzoskwini.