Jak zrobić polędwiczki wieprzowe, żeby były miękkie?
- Wybór odpowiedniego mięsa
- Jak przyprawić polędwiczkę wieprzową?
- Jak smażyć polędwiczki, żeby były miękkie?
- Miękkie polędwiczki wieprzowe w sosie – przepis
Myślisz, że miękkie polędwiczki wieprzowe w sosie może przygotować tylko wprawiony kucharz? Nic z tych rzeczy! Dzięki naszym praktycznym wskazówkom dasz sobie radę, nawet jeśli to Twoje kulinarne początki. Sprawdź, jak sprawić, aby polędwiczki był miękkie oraz soczyste i na czym je smażyć. Podpowiadamy też, co najlepiej pasuje do tego typu mięsa.
Wybór odpowiedniego mięsa
Miękkie polędwiczki wieprzowe w sosie, które rozpływają się w ustach? Grunt to wybrać dobrej jakości mięso. Pamiętaj, że polędwica wieprzowa, właściwie nazywana polędwiczką, to część tylnej półtuszy wieprzowej, przylegająca do tylnej partii schabu. Kucharze uznają ją za najsmaczniejszą i najbardziej uniwersalną część. Można ją serwować na wiele różnych sposobów: w formie pieczeni, kotletów, wędlin, bitek.
Kupuj polędwiczki zawsze ze sprawdzonego źródła. Wybierając ten produkt, zwróć uwagę przede wszystkim na kolor: powinien być ciemnoróżowy. W przypadku polędwiczek pakowanych ważna jest data przydatności. Natomiast jeśli mięso jest otwarte, sprawdź jego zapach oraz konsystencję.
Wskazówka: Polędwiczki możesz mrozić, ale jak podkreślają szefowie kuchni: tego typu mięso najlepiej smakuje świeże.
Sprawdź nasze sprawdzone przepisy: Polędwiczki wieprzowe
Jak przyprawić polędwiczkę wieprzową?
Jak zrobić polędwiczki? Po pierwsze kup dobrej jakości mięso, po drugie dobierz właściwe przyprawy i dodatki. Podstawą jest pieprz czarny lub kolorowy oraz sól morska. Do polędwiczek świetnie pasują też zioła, takie jak: tymianek, rozmaryn, bazylia i kolendra. Używaj świeżych lub jakościowych suszonych przypraw, aby maksymalnie wydobyć smak i aromat.
Z polędwicą dobrze komponują się kwaśne owoce np.: jabłka, pomarańcze, śliwki, mango oraz wszystkie rodzaje warzyw.
Czy warto marynować polędwiczkę wieprzową?
Marynata, czyli mieszanina oleju, oliwy, octu lub wina i przypraw, to najlepszy sposób na miękkie polędwiczki wieprzowe w sosie. Do takiej mikstury możesz dodać też miód, musztardę, czosnek itp. Najlepiej marynatę przygotować wieczorem, nasączyć nią mięso i pozostawić przez całą noc w lodówce. W awaryjnych sytuacjach możesz skrócić marynowanie polędwiczek do kilku godzin – nawet w krótszym czasie powinny nabrać smaku i nieco się zmiękczyć.
Wskazówka: Aby polędwiczki były jeszcze bardziej soczyste, przechowuj je do 3 dni w zaprawie z octu winnego.
Jak smażyć polędwiczki, żeby były miękkie?
Jak przygotować polędwiczki wieprzowe w prosty sposób? Na dobry początek proponujemy podać je w wersji smażonej. Aby wyszły soczyste i miękkie, postępuj według poniższych wskazówek.
- Zamarynowane mięso wyjmij z lodówki na godzinę przed smażeniem, gdyż powinno nabrać temperatury pokojowej.
- Pokrój je na plastry o grubości 1,5–2 cm, a następnie delikatnie rozbij dłonią.
- Dobrze rozgrzej olej na patelni. Polędwiczki smażone na zbyt chłodnym tłuszczu wchłoną go i nie będą smaczne.
- Ustaw średni ogień i smaż z każdej strony przez 3–4 minuty.
Sprawdź: Płyty grzewcze – Typy modeli
- Po smażeniu odstaw mięso na 2 minuty, aby odpoczęło. Dzięki temu polędwiczki zachowają swój kolor i soczystość.
- Podawaj z ziemniakami lub kluskami oraz ulubioną surówką.
Jak długo dusić polędwiczki wieprzowe?
Jak zrobić polędwiczkę w wersji duszonej, by była soczysta i miękka? Tak jak w przypadku smażonej, pamiętaj o wcześniejszym wyjęciu mięsa z lodówki. Następnie pokrój ją w dwucentymetrowe plastry, rozbij lekko dłonią, oprósz solą oraz pieprzem z dwóch stron i krótko obsmaż na rozgrzanym oleju. Kolejny krok to przełożenie mięsa wraz z tłuszczem na głęboką patelnię, dodanie pokrojonej cebuli, liścia laurowego, ziela angielskiego i majeranku, a na koniec zalanie bulionem lub wodą. Taki zestaw duś pod przykryciem przez około 35 minut, do czasu aż polędwiczki zmiękną.
Jak piec polędwiczki wieprzowe?
Jak przygotować polędwiczki wieprzowe do pieczenia? W tym przypadku również możesz wcześniej zamarynować mięso, a po wyciągnięciu z lodówki obsmażyć na gorącym oleju. Następnie włóż polędwiczki do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 15 minut w temperaturze 180°C. Po wyjęciu zawiń polędwiczki w folię aluminiową na około 10 minut. Po tym czasie pokrój na mniejsze kawałki i podawaj z ulubionymi dodatkami. W analogiczny sposób możesz wykonać polędwiczkę grillowaną – wówczas pamiętaj, by od razu zawinąć mięso w folię aluminiową.
Zainspiruj się: Polędwiczki z suszonymi pomidorami i sosem śmietanowym
Miękkie polędwiczki wieprzowe w sosie – przepis
Teraz przedstawimy Ci przepis na miękkie polędwiczki wieprzowe w sosie własnym, który może być on świetną bazą do przygotowywania innych sosów np. śmietanowego. Oto sprawdzona receptura krok po kroku na pyszne kremowe polędwiczki.
- Przygotuj 500 g polędwiczki i pokrój ją na dwucentymetrowe plastry.
- Oprósz solą i pieprzem z dwóch stron, obsmaż na patelni.
- Dodaj pokrojoną cebulę, rozgnieciony czosnek oraz liść laurowy.
- Po zeszkleniu się cebuli całość zalej niepełną szklanką wody i duś pod przykryciem.
- Po trzydziestu minutach dodaj śmietankę i gotuj aż do zagęszczenia się sosu.
Miękkie polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym możesz podawać z pieczonymi ziemniakami, kluskami śląskimi lub kaszą gryczaną. Do takiego zestawu doskonale pasuje sałatka przygotowana z cebuli i ogórków kiszonych z odrobiną sosu musztardowego.
Wiesz już, jak smażyć polędwiczki, żeby były miękkie i co zrobić, by nawet po pieczeniu smakowały soczyście. Przetestuj nasze wskazówki i przepisy w praktyce, a przekonasz się, że gotowanie tradycyjnych mięs też może być frajdą.