Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Przepisy na potrawy z kaszy jaglanej: sernik

Przepisy na potrawy z kaszy jaglanej: sernik
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Sernik jaglany wegański (sernik jaglany na zimno)
  2. Sernik z kaszy jaglanej - pieczony
  3. TIP

Poznaj przepisy na ciasto z kaszy jaglanej, które mogą jeść także weganie. Nie wymaga pieczenia. Możesz też upiec sernik z tej zdrowej kaszy z dodatkiem pysznej masy karmelowej.

Sernik jaglany wegański (sernik jaglany na zimno)

Do zrobienia spodu sernika jaglanego wegańskiego przygotuj następujące składniki:

  • 1/2 szklanki płatków jaglanych,
  • 1/2 szklanki płatków owsianych,
  • 1 1/2 szklanki daktyli,
  • 2 łyżki kakao.

Jaglaną masę na sernik zrobisz z:

  • 1 szklanki kaszy jaglanej,
  • 1 szklanki mleka ryżowego bądź innego mleka roślinnego,
  • 400 g mleczka kokosowego (wstaw je 48 godzin wcześniej do lodówki, by powstała
    z niego śmietanka),
  • 1 szklanki wody,
  • 3/4 szklanki oleju kokosowego,
  • 150 g wiórek kokosowych,
  • 1/2 szklanki syropu z agawy, szczypty stewii lub innego zdrowego słodzika, np. ksylitolu,
  • 1 laski wanilii,
  • 1,5 łyżki soku z cytryny.

Do dekoracji sernika możesz użyć gorzkiej czekolady (bez dodatku mleka), płatków migdałowych i kokosowych.

Sernik jaglany na zimno (bez pieczenia) przygotujesz w następujący sposób:

  • Zalej daktyle wrzącą wodą i zostaw je na 2 godziny. Po tym czasie odcedź je. Nie wylewaj wody, w której się moczyły.
  • Zmiksuj płatki owsiane, jaglane oraz daktyle w blenderze. Powoli dolewaj do nich wody z daktyli. Masa ma być dość gęsta i wyglądać jak kruszonka.
  • Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia. Wyłóż na nią masę i wstaw do lodówki.
  • Wodę i mleko ryżowe zagotuj.
  • Na suchej patelni upraż kaszę jaglaną. Zalej ją wrzątkiem, a następnie włóż do garnka, w którym są woda i mleko.
  • Gotuj powyższe składniki przez 15 minut pod przykryciem. Od czasu do czasu zamieszaj, aby ich nie przypalić.
  • Jeśli kasza nie wchłonęła płynu po upływie 15 minut, pozostaw ją w garnku przykrytym pokrywką. Wtedy na pewno wchłonie pozostałe mleko z wodą.
  • Pozostaw kaszę, aby wystygła.
  • Zmiksuj kaszę, olej koksowy, sok z cytryny, startą wanilię, substancję słodzącą i gęstą część mleka kokosowego (zgęstnieje podczas stania w lodówce) na jednolitą, gładką masę. Dodaj do niej wiórki kokosowe.
  • Wylej masę na spód ciasta, który jest w tortownicy. Wstaw sernik do lodówki na 5-6 godzin.
  • Kiedy stężeje, udekoruj go startą czekoladą. Możesz też uprażyć płatki migdałowe
    i kokosowe.

Sernik z kaszy jaglanej - pieczony

Masę do pieczonego sernika z kaszy jaglanej zrobisz z:

  • 1 szklanki kaszy jaglanej,
  • 2 szklanek mleka roślinnego,
  • 1 łyżki oleju kokosowego,
  • 1 łyżki cukru wanilinowego,
  • 1/2 szklanki miodu, ksylitolu lub cukru,
  • 1 szklanki gęstej części mleka kokosowego lub 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • 2 garści suszonych moreli, rodzynek i żurawiny lub innych ulubionych bakalii,
  • niewielkiej ilości startej skórki z pomarańczy.

Spód ciasta przygotujesz z:

  • 50 g płatków owsianych,
  • 90 g mąki gryczanej lub pszennej,
  • 30 g cukru pudru,
  • 1 łyżki mleka roślinnego lub zwykłego,
  • 1 łyżki oliwy,
  • 70 g oleju kokosowego lub margaryny.

Sposób przygotowania masy do sernika jaglanego jest następujący:

  • Przelej kaszę jaglaną wrzątkiem. Ugotuj ją na miękko w mleku. Nie odcedzaj wody
    z kaszy, nie dopuść też do jej odparowania w trakcie gotowania. Możesz tego uniknąć, przykrywając garnek z kaszą. 
  • Ostudź kaszę i zmiksuj w blenderze z pozostałymi składnikami na masę. Nie powinna być zbyt gęsta. Jeśli jest bardzo zbita, dolej nieco mleka.

Teraz zajmij się spodem ciasta:

  • Podpraż na suchej patelni płatki owsiane. Wystudź je i zmiel.
  • Połącz składniki na spód, zagniatając z nich ciasto.
  • Wyłóż je na spód tortownicy. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 12-15minut. Ciasto powinno mieć złoty kolor, wtedy jest gotowe.
  • Wyjmij spód z piekarnika i wyłóż na niego masę. Piecz całość przez 20 minut. Wierzch ciasta powinien być lekko zrumieniony.
  • Ostudź ciasto i pokrój je dopiero wtedy. W innym przypadku może się nieestetycznie pokruszyć.  Podawaj je z masą karmelową. Możesz posmarować nią wierzch sernika lub kłaść osobno na talerzykach.

TIP

Pamiętaj, aby przed gotowaniem kilkakrotnie przepłukać kaszę jaglaną. Dzięki temu nie będzie miała gorzkiego posmaku.

Jeśli przygotowujesz ciasto dla wegan, do słodzenia nie używaj miodu. Nie jest wegański.