Jak zrobić zakwas na chleb?
- Co to jest zakwas do chleba?
- Jak zrobić chleb na zakwasie? Przygotuj niezbędne składniki i miejsce
- Jak zrobić zakwas żytni na chleb? Wyjaśniamy krok po kroku
Warto nauczyć się piec swój własny chleb, ponieważ sami możecie zdecydować, z jakich składników go przygotować. Taki chleb dłużej zachowuje swoją świeżość, w porównaniu z tym, co oferują nam markety. Domowy chleb smakuje wyjątkowo i niepowtarzalnie, dlatego warto poświęcić nieco czasu, aby go przygotować. W tym celu potrzebny będzie nam zakwas, na którym nasz chleb będzie wzrastał. Dziś z naszego poradnika dowiecie się, jak zrobić zakwas na chleb i o czym należy pamiętać podczas hodowania zakwasu.
Co to jest zakwas do chleba?
Jeżeli coś wymaga od nas codziennej uwagi, od razu może spowodować w nas zniechęcenie, aby to zrobić. Tak często jest z zakwasem, dlatego wolimy wybrać gotowe drożdże do wypieczenia swojego domowego chleba. To błąd, bo przygotowanie zakwasu jest bardzo proste, a codzienna uwaga sprowadza się do kilku minut naszego czasu. Ale zacznijmy od początku – czym w ogóle jest zakwas?
Sprawdź: ile waży szklanka cukru? Miary kuchenne.
Krótko mówiąc, to mieszanina mąki i wody, która poddana jest fermentacji. Po tym procesie staje się ona idealnym środkiem do spulchniania i zakwaszania ciasta na chleb. Dzięki fermentacji wytwarzają się różne dobre bakterie, które odpowiadają, m.in. za powstanie kwasu mlekowego. Przez to nasz zakwas nabiera charakterystycznego zapachu, który może nie do końca nam się spodobać. Ale nie obawiajcie się – ten zapach jest cechą pożądaną.
Jak wspomnieliśmy na wstępie – wykonanie zakwasu wymaga codziennej uwagi, lecz nie jest to trudne i zajmujące zajęcie, a efekty mogą Was naprawdę zadziwić, do tego jest on zdrowszy, niż drożdże dostępne w sklepach. Cały proces przygotowania zakwasu trwa kilka dni – no, chyba że zdecydujecie się hodować go dłużej.
Jak zrobić chleb na zakwasie? Przygotuj niezbędne składniki i miejsce
Zakwas najczęściej przygotowuje się z odpowiedniego rodzaju mąki pszennej lub żytniej. Do tego wystarczy woda oraz ewentualnie odrobina cukru.
W czym zrobić nasz zakwas? Najlepiej sprawdzi się duży, czysty słoik, który przykryjemy świeżą gazą lub ręcznikiem papierowym, a gumka recepturka posłuży do zamocowania naszego przykrycia. Nasza mikstura musi być przechowywana w odpowiednich warunkach, czyli w suchym i czystym miejscu, a najlepiej w lodówce.
Jak zrobić zakwas żytni na chleb? Wyjaśniamy krok po kroku
Przygotowanie zakwasu zajmuje zazwyczaj około 5 dni. Jak wyglądają poszczególne etapy fermentacji?
1. Dzień pierwszy – 100 g wybranej przez nas mąki zalewamy 100 ml wody w temperaturze pokojowej – oczywiście w czystym słoiku. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy gazą lub ręcznikiem papierowym i odstawiamy w ciepłe miejsce na 24 godziny.
2. Dzień drugi – oddzielcie połowę mieszanki i ją wyrzućcie, do pozostałej części dodajcie 100 g mąki i 100 ml wody, zamieszajcie i odstawcie na kolejne 24 godziny.
3. Dzień trzeci – ponownie oddzielamy połowę mikstury, wyrzucamy, a do reszty dodajemy 100 g mąki i 100 ml wody. Tym razem odstawiamy na 12 godzin. Wieczorem, po upływie 12 godzin, powtarzamy wyżej wymienioną czynność, nie zapominając o dokładnym zamieszaniu całości.
4. Dzień czwarty – powtarzamy czynności z dnia trzeciego.
5. Dzień piąty – zakwas jest gotowy.
Po czym poznać, że możemy już wykorzystać nasz zakwas? Powinniśmy zauważyć widoczne pęcherzyki powietrza w całej mącznej papce, a do naszych nozdrzy dociera winny zapach fermentacji. Gotowy zakwas należy przechowywać w lodowce.
Sprawdź: przepis na chleb żytni na zakwasie.
Jeżeli nie planujecie w najbliższym czasie pieczenia chleba, zakwas należy dokarmiać raz w tygodniu. W momencie dosypywania mąki i dolewania wody trzeba wyjąć go na 12 godzin z lodówki. Gdy planujemy pieczenie, zakwas musi mieć temperaturę pokojową, dlatego należy wyjąć go z lodówki około pół doby wcześniej, aby zdążył się ogrzać.
Na co zwrócić uwagę podczas wyrabiania zakwasu? Przede wszystkim jeśli zauważycie pleśń na swojej miksturze, niezwłocznie wyrzućcie cały rozczyn. Gdy na powierzchni odkładać się będzie woda, należy zmienić nieco proporcje – więcej mąki, a mniej wody. Warto co kilka dni zmieniać naczynie, w którym przechowujemy zakwas, aby znajdował się on w czystym słoiku.
Gdy zauważycie, że wasz zakwas nie pracuje, może po prostu jest mu za zimno. Co jeszcze mogło się stać? Użyliście za ciepłej wody lub w zakwasie rozwinęła się pleśń. Gdy używacie mąki pytlowej albo żytniej jasnej, trzeba dodać na początku łyżeczkę cukru, aby zakwas dobrze rósł.
Jeżeli przygotowujemy nasz zakwas w zimie i nie mamy miejsca przy kaloryferze, warto wcześniej nagrzać piekarnik do 35 stopni, przez kilka minut schłodzić go, a następnie włożyć do niego nasz słoik z zakwasem, aby miał lepsze warunki do wzrostu. W lecie wystarczy domowa spiżarka lub kuchnia.
Sprawdź też jak upiec chleb na drożdżach.
Wiecie już jak zrobić zakwas na chleb. Warto również dodać, iż z zakwasu możecie przygotować także bułki oraz ciasto na pizzę. A więc do dzieła!