Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Przyprawy kuchni włoskiej

Przyprawy kuchni włoskiej
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij

Kuchnia włoska cieszy się ogromną popularnością i nie bez powodu uważana jest za jedną z najlepszych na świecie. Jest niezwykle zróżnicowana i genialna w swojej prostocie. Włosi słyną z tego, że wykorzystują tylko składniki wysokiej jakości, świeże, najlepiej dostępne w bliskim sąsiedztwie. Najbardziej cenią tradycję i prawdziwą domową kuchnię.

Kuchnia włoska charakteryzuje się wykorzystaniem dużej ilości warzyw, serów, ryb, owoców morza, oliwy i przypraw takich jak oregano, bazylia, pieprz, estragon, tymianek czy rozmaryn. To właśnie przyprawy nadają włoskim potrawom wyjątkowego smaku.

  • Bazylia charakteryzuje się słodkawym, lekko orzeźwiającym smakiem. Zależnie od gatunku i odmiany liście bazylii mogą mieć zróżnicowany aromat. To podstawa włoskiego pesto alla genovese.
  • Tymianek - bardzo popularna przyprawa o silnym aromacie. Można stosować ją w formie suszonej lub świeżych gałązek dodawanych do pizzy, makaronów czy past.
  • Rozmaryn - w kuchni włoskiej, hiszpańskiej, bałkańskiej używany głównie do mięs. Łodyga może zostać wykorzystana jako szpikulec do szaszłyków drobiowych – nadaje im zapach i smak.
  • Estragon doskonale podkreśla smak włoskich dań i poprawia smak niesłonych potraw. Estragon trochę przypomina anyż - jest lekko gorzki.
  • Oregano dobrze komponuje się z pieczonym, smażonym lub grillowanym mięsem drobiowym. Do przyprawiania używa się liści, które lepiej smakują w suszonej formie niż świeżej.