Przyprawy kuchni włoskiej
Kuchnia włoska cieszy się ogromną popularnością i nie bez powodu uważana jest za jedną z najlepszych na świecie. Jest niezwykle zróżnicowana i genialna w swojej prostocie. Włosi słyną z tego, że wykorzystują tylko składniki wysokiej jakości, świeże, najlepiej dostępne w bliskim sąsiedztwie. Najbardziej cenią tradycję i prawdziwą domową kuchnię.
Kuchnia włoska charakteryzuje się wykorzystaniem dużej ilości warzyw, serów, ryb, owoców morza, oliwy i przypraw takich jak oregano, bazylia, pieprz, estragon, tymianek czy rozmaryn. To właśnie przyprawy nadają włoskim potrawom wyjątkowego smaku.
- Bazylia charakteryzuje się słodkawym, lekko orzeźwiającym smakiem. Zależnie od gatunku i odmiany liście bazylii mogą mieć zróżnicowany aromat. To podstawa włoskiego pesto alla genovese.
- Tymianek - bardzo popularna przyprawa o silnym aromacie. Można stosować ją w formie suszonej lub świeżych gałązek dodawanych do pizzy, makaronów czy past.
- Rozmaryn - w kuchni włoskiej, hiszpańskiej, bałkańskiej używany głównie do mięs. Łodyga może zostać wykorzystana jako szpikulec do szaszłyków drobiowych – nadaje im zapach i smak.
- Estragon doskonale podkreśla smak włoskich dań i poprawia smak niesłonych potraw. Estragon trochę przypomina anyż - jest lekko gorzki.
- Oregano dobrze komponuje się z pieczonym, smażonym lub grillowanym mięsem drobiowym. Do przyprawiania używa się liści, które lepiej smakują w suszonej formie niż świeżej.