Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Rodzaje śliwek

Rodzaje śliwek
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij

Śliwki zna mały i duży, ale nie każdy zna wszystkie odmiany śliwek. To nie tylko śliwka węgierka, ale i te śliwka brzoskwiniowa, diana czy lepotica. Śliwa to jedno z najpopularniejszych drzew sadowniczych, więc rodzajów owoców także jest wiele. Sprawdź w ilu postaciach występują polskie śliwki.

Najpopularniejsze rodzaje śliwek to:

Mirabelki

Chyba najbardziej znane w naszym kraju. Ma małe, kuliste owoce. Ich miąższ jest soczysty i słodki, o aromatycznej zielankowo-złocistej barwie. Ich owoce świetnie sprawdzą się podczas przygotowywania przetworów, gdyż nawet mimo długiego smażenia zachowują większość wartości odżywczych.

Renklody

Owoce tej odmiany są z kolei duże i okrągłe. Ich miąższ jest soczysty i słodki. Gdy są bardzo dojrzałe, to skórka przybiera niemal czarną barwę. Oddzielnie miąższu od pestki może jednak przysporzyć trudności.

Lubaszka

Ma niewielkie owoce, o ciemnogranatowej skórce z dużą ilością niebieskiego nalotu. Jej miąższ ma lekko zielonkawy kolor i kwaskowaty posmak. Trudno jest oddzielić od pestek. Jednak jej niewątpliwą zaletą jest wytrzymałość na mróz.

Węgierka zwykła

Jedna z najstarszych i najpopularniejszych odmian. Owoce mają elipsoidalny, jajowaty kształt i są średniej wielkości. Ma ciemnofioletową skórkę, a miąższ jest soczysty, ale lekko cierpkawy. Jeśli owoce są dojrzałe, łatwo jest oddzielić miąższ od pestki. Śliwki węgierki świetnie sprawdzą się jako wędzone śliwki.

Rodzaje śliwek - zdjęcie 1

Bluefre

To duże ciemnoniebieskie śliwki, charakteryzujące się aromatycznym, deserowym i soczystym smakiem, o epsoidalnym charakterze. Najlepiej zbierać je pod koniec sierpnia. Ich niewątpliwą zaletą jest odporność na zimno. Sprawia to, że są odporne również na choroby, dzięki czemu na długo zachowują świeżość i smak.

Śliwka brzoskwiniowa

Ma żółto-różowy kolor i dość pokaźne rozmiary. Ta odmiana najlepiej sprawdzi się podczas przygotowywania deserów. Oddzielenie miąższu od pestki może być trudne, ale zapewnia im to ochronę przez chorobami.

Diana

Trochę przypomina śliwkę węgierkę pod względem i wyglądu i smaku. Jednak jest trochę większa. Ma granatowobordowy kolor i obfity jasnoniebieski nalot. Miąższ jest kremowo-żółty, zwarty, soczysty, stanowi świetny dodatek do deserów, a oddzielenie go od pestki nie nastręcza większych problemów.

Lepotica

To kolejna odmiana śliwki węgierki. Jej miąższ jest delikatnie zielonkawy i bardzo soczysty. Łatwo oddzielić go od pestki. Owoce są średniej wielkości, owalne. Im później zostały zebrane, tym będą smaczniejsze. Mają ciemnogranatową skórkę, pokrytą intensywnym jasnoniebieskim nalotem. Ta odmiana także świetnie sprawdzi się podczas przygotowywania przetworów np. kompotów czy powideł.

Opal

Skórka tej śliwki początkowo jest żółto-zielona, jednak gdy dojrzeje nabiera żółto-fioletowego koloru. Miąższ także jest żółty i soczysty. Śliwki łatwo jest oddzielić od pestek. Najczęściej stosowane są do deserów, jednak świetnie sprawdzą się jako przetwory i jako składnik kompotów.

President

Owoce tej śliwki są duże i smaczne. Mają granatową skórkę i delikatnie żółty miąższ. Łatwo odchodzi od pestki.

Silvia

To rumuńska odmiana śliwki, o granatowej barwie, dużym kulistym kształcie i soczystym smaku.