Co zamiast chipsów do meczu?
Podczas oglądania meczu nie może zabraknąć najpopularniejszej przekąski – chipsów. Dla tych, którzy woleliby z nich rezygnować, mamy kilka podpowiedzi.
Zdrowe chipsy
Zwolennicy zdrowych przekąsek wcale nie muszą rezygnować z chipsów. Wystarczy zrobić je z czegoś innego, np.: owoców czy warzyw. Wśród warzyw najlepiej sprawdzą się: seler, marchewka, buraki czy ziemniaki. Fani słodyczy mogą wykorzystać arbuza, jabłka, ananasy czy gruszki.
Pieczone talarki z cukinii
Cukinię pokrój na cienkie plasterki. W misce wymieszaj starty ser, bułkę tartą lub mielone migdały oraz suszone oregano. Cukinię posyp solą, wysmaruj oliwą i obtocz w posypce. Ułóż je na blasze do pieczenia, wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz aż uzyskają złoty kolor.
Cebulowe krążki
Cebulę pokrój w plastry o grubości około 0,5 cm. Do 1 i 1/4 szklanki maki pszennej dodaj łyżeczkę soli i proszku do pieczenia. Obtocz krążki w panierce. Do naczynia, w którym wcześniej przygotowana została panierka wlej szklankę mleka, dodaj rozbełtane jajko. Całość wymieszaj. W powstałej masie zamocz krążki a następnie obsyp je bułką tartą. Krążki smaż na głębokim oleju, przez 2-3 minuty, aż nabiorą złocistego odcienia. Dopraw je solą do smaku. Podawaj z majonezem lub ketchupem.
Paluszki grissini z szynką parmeńską
Każdy paluszek owiń szynka parmeńską. Podawaj razem z suszonymi pomidorami lub oliwkami.