Strucla makowa - przepis
Zobacz, jak przygotować ciasto na struclę i w jaki sposób samodzielnie zrobić masę makową oraz lukier i kruszonkę.
Jak zrobić ciasto na struclę makową?
Ciasto na struclę makową przygotujesz z następujących składników:
- 130 g masła,
- 50 g drożdży,
- 1/2 kg mąki,
- 150 g cukru,
- 3 żółtek,
- 1 szklanki mleka,
- 1 opakowania cukru wanilinowego,
- szczypty soli.
Aby zrobić ciasto, rozpuść drożdże w lekko ciepłym mleku. Dodaj do nich 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszaj wszystkie składniki i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. W tym czasie ciasto (tzw. zaczyn) zacznie rosnąć.
Roztop masło i pozostaw je do ostudzenia. Następnie utrzyj pozostałą część cukru z żółtkami. Dodaj do nich zaczyn, mąkę i sól. Wyrabiaj z tych składników ciasto dotąd, aż odklei się od miski. Do ciasta dodaj masło i wyrabiaj je jeszcze przez chwilę. Przykryj je ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu, aż urośnie dwa razy. Następnie włóż je do piekarnika nagrzanego do 50 stopni Celsjusza, najlepiej bez termoobiegu.
Jak zrobić masę makową?
Do zrobienia masy makowej potrzebne są:
- 400 g maku,
- 100 g masła,
- 3/4 szklanki cukru,
- 3 białka,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 5 łyżek miodu,
- skórka pomarańczowa,
- orzechy,
- rodzynki.
Opłucz mak, a następnie go odcedź i zalej wrzątkiem. Postaw mak na małym ogniu i gotuj przez 5-10 minut. Powinno dać się go rozetrzeć w palcach. Odcedź mak i przekręć go 3 razy przez maszynkę do mięsa. Roztop masło i dodaj je do maku. Dorzuć tam też cukier, cukier wanilinowy, ulubione bakalie oraz miód. Smaż masę przez 10-15 minut na niewielkim ogniu. Mieszaj ją cały czas, aby się nie przypaliła. Po usmażeniu ostudź mak. Ubij białka na sztywną pianę i połącz je z masą makową.
Jak zrobić struclę makową?
Aby zrobić struclę makową, postępuj według poniższych instrukcji:
- Podziel masę makową oraz ciasto na dwie części. Upieczesz dzięki temu dwie mniejsze strucle, które łatwiej zmieścić w piekarniku.
- Oprósz stolnicę mąką i połóż na niej ciasto, a następnie rozwałkuj obie części na kształt prostokąta. Ciasto powinno być bardzo cienkie. Warto jednak pozostawić nieco grubszą 1/3 długości prostokąta, która będzie stanowić zewnętrzne ścianki strucli.
- Rozsmaruj masę makową na cieście. Pozostaw wolne miejsce przy brzegach na dłuższych bokach strucli.
- Zwiń obie części ciasta wzdłuż węższego boku prostokąta i ułóż je w podłużnych foremkach wyłożonej papierem do pieczenia.
- Włącz piekarnik i nagrzej go do 160 stopni Celsjusza.
- Roztrzep jajko z łyżką wody i posmaruj tym strucle po wierzchu.
- Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez 50 minut. Po tym czasie wyjmij je i ostudź.
- Przygotuj lukier. Aby to zrobić, rozetrzyj nieco cukru pudru z odrobiną mleka. Lukier powinien być gęsty. Polej nim ciasto i zostaw, aż stężeje.
- Zamiast lukru możesz posypać strucle kruszonką. Przygotujesz ją z 1/2 szklanki cukru, 1/2 kostki masła, 1 opakowania cukru wanilinowego i 1 kg mąki. Rozetrzyj wszystkie składniki w palcach, aż otrzymasz kruszonkę. Posyp nią ciasto około 15-20 minut przed końcem pieczenia. Kruszonka po upieczeniu powinna być lekko złota.