Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jak ugotować młodą kapustę?

Jak ugotować młodą kapustę?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Jak się gotuje młodą kapustę?
  2. Przepis na młodą kapustę na zasmażce
  3. Przepis na delikatną młodą kapustę z koperkiem 

Młoda kapusta to cenny produkt w kuchni. Jest bogata w wartości odżywcze i ma delikatny smak. W tym artykule znajdziesz niezawodne przepisy na tę wiosenną potrawę. Dowiesz się, jak ugotować młodą kapustę i jakie przyprawy dodać, aby wydobyć z niej to, co najlepsze.

Jak się gotuje młodą kapustę?

Młoda kapusta to przysmak, który cieszy podniebienia wiosną i wczesnym latem. Ponadto zawiera wiele witamin i korzystnie wpływa na odporność oraz kondycję włosów, skóry i paznokci.

Zobacz doskonały przepis na młodą kapustę.

Poniżej znajdziesz wskazówki, jak ugotować młodą kapustę. Przygotowanie nie jest trudne. Trzeba jednak pamiętać o kilku rzeczach:

  1. Młodą kapustę obierz z wierzchnich liści.
  2. Przekrój ją na pół, a następnie na ćwiartki.
  3. Drobno poszatkuj, omijając głąb (twardy rdzeń kapusty).
  4. Wrzuć do garnka na gotującą wodę z dodatkiem soli (woda powinna przykrywać połowę kapusty).

Jak przygotować kapustę do gotowaniaSprawdź ofertę indukcyjnych płyt elektrycznych firmy Bosch.

Pojawia się pytanie, czy młodą kapustę gotujemy pod przykryciem, czy bez? Oba sposoby są dobre. Niezależnie, którą opcję wybierzesz, przypilnuj, żeby zawartość garnka się nie przypaliła, gdy woda zacznie parować. Nie musisz się martwić o to, jak długo gotować młodą kapustę. Powinna po prostu zmięknąć, zazwyczaj wystarczy około 10–15 minut.

Co dodać do młodej kapusty?

Główka młodej kapustyCo dodać do młodej kapusty, masz tutaj pełną dowolność. Podczas gotowania wody wsyp łyżeczkę soli, aby smak nie był zbyt mdły. Kolejne składniki to kwestia gustu. Rozmaite przyprawy tylko wzbogacą aromat. Możesz dodać oregano, pieprz lub majeranek. Zielenina również doskonale skomponuje się z młodą kapustą, przede wszystkim koperek, ale też pietruszka, lubczyk czy zielona cebulka.

Ten przysmak będzie smakował najlepiej zarówno z młodymi ziemniakami, jak i z boczkiem czy kiełbasą. Nie brakuje osób, które łączą młodą kapustę z grzybami lub marchewką. Często dodaje się także zasmażkę. Wskazówki, jak ją przygotować, znajdziesz w dalszej części tekstu.

Poznaj przepis na kopytka pieczone z młodą kapustą w sosie pomidorowym.

Przepis na młodą kapustę na zasmażce

Ugotowana młoda kapusta, obok cebula i resztki kapusty Młoda kapusta na gęsto to jeden z najbardziej popularnych sposobów na przygotowanie tego warzywa.

Składniki:

  • młoda kapusta;
  • 2 listki laurowe;
  • 5 ziaren ziela angielskiego;
  • 0,5–1 litr wody (kapusta powinna być przykryta do połowy swojej wysokości);
  • łyżeczka soli;
  • pieprz czarny mielony do smaku;
  • pęczek koperku;
  • 1,5 łyżki margaryny lub masła;
  • 1,5 łyżki mąki pszennej.

Jak się robi młodą kapustę na gęsto? Należy gotować ją według powyższych wskazówek. W tym czasie możesz przygotować zasmażkę.

Przygotowanie:

  1. Rozpuść masło na patelni.
  2. Dodaj mąkę i podsmaż całość do uzyskania złotego koloru.
  3. Wlej trochę wody z gotującej się kapusty i wymieszaj na gładką masę.
  4. Wymieszaj z kapustą i podgrzewaj jeszcze przez kilka minut do uzyskania pożądanej konsystencji.
  5. Dodaj posiekany koperek.

Tak przygotowaną potrawę możesz wzbogacić również z podsmażonym boczkiem. Całość podaj na ciepło, najlepiej z ziemniakami.

Dowiedz się, jak przygotować letni kapuśniak z młodą kapustą.

Przepis na delikatną młodą kapustę z koperkiem 

Już wiesz, jak się robi młodą kapustę na gęsto. Jeśli jednak wolisz lżejszą potrawę, możesz przygotować wersję bez zasmażki. Będzie miała dużo mniej kalorii, gdyż samo warzywo ma niską wartość energetyczną. Sprawdzi się zatem w różnych dietach. Poniżej znajdziesz jeszcze jeden przepis na młodą kapustę z koperkiem.

Składniki:

  • młoda kapusta;
  • pęczek koperku;
  • 125 ml wody (pół szklanki);
  • 100 g masła;
  • łyżeczka soli;
  • łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Usuń wierzchnie liście kapusty.
  2. Pokrój ją na ćwiartki i drobno poszatkuj, omijając twardy głąb.
  3. Wrzuć do garnka i zalej wodą do połowy wysokości kapusty.
  4. Gotuj na średnim ogniu przez około 10–15 minut (aż zmięknie).
  5. Po odparowaniu wody dodaj sól, masło, poszatkowany koperek oraz ocet jabłkowy lub cytrynę.
  6. Mieszaj do połączenia składników.

Tak przygotowana młoda kapusta z koperkiem najlepiej smakuje z ziemniakami. Sprawdzi się także jako dodatek do kopytek, klusek czy dań mięsnych. Smacznego!