Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jak ułożyć sztućce na stole? Rodzaje sztućców

Jak ułożyć sztućce na stole? Rodzaje sztućców
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. O czym trzeba pamiętać, zanim pojawią się sztućce na stole?
  2. Jak układać sztućce? Najważniejsze zasady
  3. Jak zadbać o prawidłowe ułożenie sztućców na stole?

Ułożenie sztućców podczas świątecznego obiadu czy kolacji w gronie znajomych, to nie jest taka prosta sprawa, jakby mogło się wydawać. Świadczy to o gospodarzu, dlatego warto zapoznać się z tym, jak prawidłowo umieszczać na stole łyżki, widelce czy noże. Dzięki naszemu poradnikowi dowiecie się, jak układać sztućce, aby odpowiednio się one prezentowały przy każdej okazji.

O czym trzeba pamiętać, zanim pojawią się sztućce na stole?

Prawidłowa aranżacja stołu wymagać będzie od nas nie tylko prawidłowego ułożenia sztućców, aby zapewnić wysoką estetykę, będziemy potrzebowali również odpowiedniej zastawy i tekstyliów, takich jak obrus czy serwetki.

Na co dzień pewnie nie zwracamy uwagi na to, jak wygląda nasz stół w trakcie posiłków. Często nawet nie zabezpieczamy go obrusem, a jedynie pojedynczymi podkładkami. Jeśli mamy ładny stół, z odpornego materiału – czemu by go nie pokazać? Jednak przy oficjalnych spotkaniach etykieta nakazuje, aby ten stół był ładnie przybrany – odpowiednim obrusem i pasującymi do niego serwetkami. I nie mamy tutaj na myśli papierowych serwetek, które oczywiście spełniają swoją rolę, jednak na oficjalne kolacje powinniśmy w swoim domu mieć zestaw eleganckich, bawełnianych lub lnianych serwetek. Pamiętajcie również, aby wybrać taki obrus, który z każdej strony będzie zwisał 20 cm.

Co do zastawy, warto mieć dwa zestawy. Jeden codzienny, który – wiadomo – narażony jest na większe uszkodzenia, a drugi „dla gości”, na specjalne okazje, bardziej elegancki. Taka zastawa powinna mieć małe podstawki pod talerze, duże talerze obiadowe, talerze do zupy i talerzyki deserowe.

Sprawdź: jak zachowywać się przy stole.

Bardzo ważna jest również dekoracja, która nada naszemu stołowi odpowiedniego charakteru. Do wieczornych posiłków można ustawić świeczniki z zapalonymi świecami. W okresie wiosenno-letnim świetnie będą wyglądały świeże kwiaty w ładnym, szklanym wazonie – w przypadku dużego wazonu lepiej postawić go na boku, jeśli dysponujemy mniejszymi wazonikami, można postawić je na środku. Tak, by nie zasłaniać gości. Pojedyncze kwiaty można położyć również na talerzach gości lub przy serwetkach.

Rodzaje sztućców 1

Sztućce – również niezbędny element każdej kolacji. Powinny one pochodzić z jednego zestawu, dlatego także warto mieć dwa zestawy – codzienny i na okazje. Pamiętajmy o tym, że warto je regularnie polerować, aby dobrze prezentowały się na stole.

Jak układać sztućce? Najważniejsze zasady

Prawidłowe nakrycie stołu zakłada następujące ułożenie sztućców – widelce zawsze od lewej strony talerza, a obiadowe noże i łyżki – z prawej strony talerza. Sztućce muszą leżeć w jednej linii, a ich odległość od krawędzi stołu powinna wynosić 1-2 centymetry. Natomiast odległości pomiędzy poszczególnymi sztućcami powinny być równe. Noże muszą być ułożone ostrzem w kierunku talerza, natomiast widelce – ząbkami ku górze.

Sztućce powinny być ułożone w kolejności serwowania dań – zaczynając od zewnętrznej strony nakrycia. Np. najdalej od talerza znajdzie się łyżka do zupy, która zazwyczaj jest przystawką i podaje się ją wcześniej. Obok powinien leżeć nóż obiadowy, do drugiego dania.

Warto wzbogacić swój stół sztućcami dedykowanymi do różnych dań. Mniejsza łyżeczka i widelczyk do deseru, które ułatwią spożycie, np. ciasta – układamy je z góry talerzyka, łyżeczka zwrócona jest w stronę widelców, leżący pod nią widelczyk powinien być ułożony w kierunku noża i łyżki.

Jeżeli planujemy podać rybę, warto na stół wyłożyć specjalny widelec, którego cztery ząbki skierowane są do środka oraz nóż, który jest nieco szerszy i tępy (podobny do nożyka przeznaczonego do masła).

Rodzaje sztućców 2

W przypadku, gdy będziemy serować steki, sztućce nieco się różnią, gdy zazwyczaj ich rękojeść pokryta jest drewnem. Widelec ma ząbki zaostrzone, aby łatwiej nam było nabijać mięso, a nóż jest nieco ostrzejszy, od klasycznego noża obiadowego.

Zobacz: jak udekorować stół wigilijny.

Jak zadbać o prawidłowe ułożenie sztućców na stole?

Podsumujmy teraz, jak powinniśmy ułożyć sztućce, zastawę oraz szkło na stole. Serwetka powinna znajdować się po lewej stronie widelczyka do przystawki, z którego prawej strony leży widelec do dania głównego. Idąc dalej w prawo – mamy talerz do przystawki, który zazwyczaj leży na talerzu do głównego posiłku (chyba że danie główne jest donoszone później). Na prawo od talerza leży nóż przeznaczony do dania głównego, a obok łyżka do zupy. Z prawej strony od łyżki może stać filiżanka z łyżeczką do kawy/herbaty – ustawiana w trakcie deseru.

Nad widelcami może znajdować się talerz do pieczywa z nożem do tegoż. Nad talerzem głównym – widelczyk i łyżeczka do deseru. Nad nimi może znajdować się winietka, a od jej prawej strony, po skosie ku brzegowi stołu – kieliszek/szklanka do wody, kieliszek do czerwonego wina oraz kieliszek do białego wina.

Tak zastawiony stół jest w pełni zgodny ze sztuką savoir-vivre.