Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Sprawdzony sposób na pryskający olej z patelni

Sprawdzony sposób na pryskający olej z patelni
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Dlaczego olej pryska podczas smażenia?
  2. Jak zapobiec pryskaniu tłuszczu?

Pryskający tłuszcz w trakcie przygotowywania potraw to prawdziwa zmora każdego kucharza. Nie tylko sprawia, że po gotowaniu mamy całą kuchnię do sprzątania, a nasze ubrania upstrzone są mikroskopijnymi plamami, ale może również być niebezpieczny – w końcu rozgrzane kropelki oleju to duże ryzyko poparzenia, zwłaszcza jeżeli znajdujemy się blisko patelni. Dlaczego olej strzela i czy da się sprawić, żeby tłuszcz nie pryskał?

Dlaczego olej pryska podczas smażenia?

Powodem, dla którego olej na patelni pryska w trakcie smażenia, jest nic innego jak woda. Może to być zarówno woda, która znajdowała się na powierzchni patelni, jak również woda zawarta w przygotowywanych produktach (np. surowym mięsie, rybie, świeżych czy mrożonych warzywach). Dlaczego olej strzela? Naturalnym procesem związanym ze wzrostem temperatury jest parowanie wody, nawet tej uwięzionej w warstwie tłuszczu. Taka kropla będzie dążyła do tego, żeby wydostać się na powierzchnię tak długo, aż rozsadzi warstwę tłuszczu, sprawiając, że pryska on na wszystkie strony.

Jak zapobiec pryskaniu tłuszczu?

Na szczęście istnieje kilka prostych sposobów na to, by zapobiec – a przynajmniej ograniczyć do minimum – strzelanie oleju. Często popełnianym przez nas błędem jest przykrywanie patelni pokrywką po to, by pryskający tłuszcz nie osadzał się wszędzie dookoła. Pomoże to niestety tylko na chwilę, ponieważ parująca woda będzie osadzać się na wewnętrznej stronie pokrywki, a gdy ją podniesiemy, w dużej ilości opadnie z powrotem na powierzchnię patelni, powodując jeszcze bardziej intensywne pryskanie tłuszczu. Jeżeli już koniecznie chcemy przykryć czymś patelnię, by ograniczyć strzelanie oleju, zdecydowanie lepszym rozwiązaniem są specjalne siatki, które choć może w 100% nie ochronią powierzchni wokół patelni, to jednocześnie pozwolą wodzie spokojnie parować.

Przed smażeniem wytrzyj patelnię do sucha

Bardzo ważną kwestią, o której powinniśmy pamiętać, żeby olej nie pryskał, jest dokładne wytarcie patelni z resztek wody przed jej użyciem. W tym celu warto wykorzystać nie tylko kuchenne ściereczki, ale ręcznik papierowy i dokładnie przetrzeć nim całą powierzchnię patelni, włącznie z jej bokami. By upewnić się, że cała wilgoć została usunięta z patelni, możemy dodatkowo przetrzeć ją wacikiem kosmetycznym lekko nasączonym zwykłym octem, który większość z nas ma w swojej kuchni. Ocet skutecznie pochłonie niewidoczne resztki wody, sprawiając, że olej nie będzie pryskał.

Pamiętajmy również o tym, by w miarę możliwości dobrze osuszyć wszystkie produkty spożywcze, które będziemy smażyć, by mieć pewność, że możliwie jak najmniejsza ilość wody dostanie się na patelnię.

Szczypta soli

Co jednak w sytuacji, kiedy smażymy produkty bogate w wodę i wiemy, że nawet dokładne wytarcie patelni nie sprawi, żeby tłuszcz nie pryskał? Wypróbujmy sposób na pryskający olej z patelni, który gospodynie domowe stosują już od pokoleń! Zanim wlejemy tłuszcz, posypmy jej powierzchnię szczyptą soli, która w trakcie smażenia wchłonie wodę i ograniczy do minimum pryskanie oleju. Jeżeli w trakcie gotowania zaobserwujemy, że powierzchnia tłuszczu znowu zaczyna niebezpiecznie bulgotać, możemy dosypać jeszcze szczyptę soli, co na powrót uratuje sytuację.