Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Topinambur – czym jest? Właściwości i przepisy na potrawy

Topinambur – czym jest? Właściwości i przepisy na potrawy
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Topinambur – co to jest?
  2. Topinambur – właściwości
  3. Jak gotować topinambur?
  4. Topinambur pieczony z tymiankiem
  5. Sałatka z topinamburem
  6. Zupa krem z topinamburu

Topinambur to bulwiasty słonecznik obniżający poziom złego cholesterolu. Można z niego przyrządzić wiele pysznych potraw: zupę, sałatki i surówki. Wyśmienicie smakuje też upieczony.

Topinambur – co to jest?

Nie jest najpopularniejszym warzywem w polskiej kuchni, ale bez wątpienia warto włączyć go do swojej diety. Pochodzi z Ameryki Północnej i to właśnie mieszkający tam Indianie często korzystali z jego właściwości. Smak topinambura przypomina połączenie ziemniaków i orzechów, a jego bulwy są pokręcone o biało-rożowym kolorze.

Topinambur – właściwości

O obecność tego warzywa w swojej diecie szczególnie powinni dbać diabetycy - topinambur zawiera do 17% inuliny. Odpowiada ona za proces normalizacji glikemii u chorych na cukrzycę typu 2 oraz przyczynia się do zmniejszenia insulinooporności.

Topinambur będzie równie ważny dla tych, którym zależy na obniżeniu cholesterolu LDL. Zawiera także sporą ilość potasu, przez co korzystanie wpływa na regulację ciśnienia tętniczego. Poza tym działa osłonowo na drogi moczowe i wątrobę, a także ułatwia leczenie zaparć.

Jak gotować topinambur?

W gotowaniu topinambura nie ma wielkiej filozofii – przygotowuje się go podobnie jak dobrze nam znanego ziemniaka. Wystarczy go ugotować w osolonej wodzie. Można dodać do niej również kilka kropel soku z cytryny, by nie ściemniał. Czas gotowania topinambura powinien wynosić około połowy czasu gotowania ziemniaków. Nie musisz obierać bulw, ale pamiętaj, by dokładnie je wyszorować.

 

Topinambur pieczony z tymiankiem

Aby przygotować topinambur pieczony z tymiankiem, będziesz potrzebować:

  • 1/2 kg topinamburu,
  • 1 papryki,
  • 1 główki czosnku,
  • 1 cebuli,
  • 5 gałązek świeżego tymianku,
  • soli morskiej,
  • świeżo mielonego czarnego pieprzu,
  • oliwy z oliwek.

Przygotuj potrawę według następujących wskazówek:

  • Umyj topinambury i pokrój na ćwiartki.
  • Obierz cebulę i pokrój ją na osiem części.
  • Czosnek pozostaw w łupinie.
  • Umyj paprykę i pokrój ją na niewielkie cząstki.
  • Wyłóż blachę do pieczenia papierem. Połóż na niej topinambura skórką w dół, cebulę, czosnek i paprykę.
  • Włóż gałązki tymianku pomiędzy warzywa.
  • Wszystko skrop oliwą z oliwek i dopraw pieprzem i solą.
  • Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Piecz warzywa przez 30 minut. Papryka powinna być przypieczona, a topinambur zarumieniony.

 

Sałatka z topinamburem

Popularne przepisy na topinambura to te na sałatkę. Zobacz, jak zrobić wersję z ziołami
i parmezanem. Przygotuj:

  • 3-4 bulwy topinambura,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 pęczka świeżej kolendry,
  • 1/2 małej czerwonej cebuli,
  • 1 łyżkę parmezanu,
  • płatki chili,
  • oliwę z oliwek,
  • sól,
  • pieprz.

Oto instrukcja przygotowania sałatki krok po kroku:

  • Obierz czosnek i pokrój go  cienkie plasterki.
  • Obierz też cebulę i pokrój ją w krążki.
  • Opłucz kolendrę, a następnie drobno posiekaj.
  • Zetrzyj parmezan na tarce o małych oczkach.
  • Umyj bulwy topinambura. Nie musisz ich obierać.
  • Pokrój warzywo w cienkie plastry. Rozłóż je na półmisku i obłóż pokrojonym czosnkiem. Dołóż też cebulę, kolendrę, parmezan i płatki chili. Polej wszystko oliwą. Wymieszaj.

 

Zupa krem z topinamburu

Topinambur - czym jest? Właściwości i przepisy na potrawy - zdjęcie 1

Inny przepis na topinambur to zupa krem. Do jej ugotowania potrzebujesz:

  • 0,5 kg topinamburu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 cebulę,
  • 1 gałązkę rozmarynu,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1/2 litra bulionu warzywnego.

Sposób przygotowania zupy wygląda następująco:

  • Umyj topinambura i obierz go. Zostaw 1 bulwę na czipsy.
  • Obierz cebulę i pokrój ją w kostkę.
  • Obierz również czosnek i posiekaj go.
  • W niewielkim garnku rozgrzej olej. Wrzuć do niego cebulę i gałązkę rozmarynu. Podsmaż cebulę do zeszklenia jej.
  • Dodaj czosnek i topinambur. Podsmaż je jeszcze kilka minut.
  • Wlej do garnka bulion warzywny i gotuj wszystko przez 20 minut. Topinambur powinien być miękki.
  • Wyjmij gałązkę rozmarynu i zmiksuj zupę na gładko, aż powstanie krem.
  • Wlej mleko, dosyp soli i cukru.

Idealną zupę krem zmiksujesz na gładko blenderem ręcznym marki Bosch. Dzięki szerokiej gamie akcesoriów do blendera, rozdrobnisz także cebulę oraz posiekasz czosnek – zupa właściwie zrobi się sama!

Z zupą możesz podać chipsy z topinambura, które zrobisz z:

  • 1 bulwy topinambura,
  • oleju.

Pokrój topinambura na paski i włóż na patelnię z rozgrzanym olejem. Podsmaż do chrupkości.