Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Sposoby zagęszczania sosów i zup

Sposoby zagęszczania sosów i zup
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij

Na zdjęciu jest fasolka po bretońsku zagęszczam ją na dwa sposoby po najczęściej rozgniatam trochę ugotowanej fasoli na drobne puree. Do zagęszczenia fasolki a także każde innego sosu czy zupy można także użyć ugotowanego ziemniaka. Jednak aby efekt był znakomity musi być przetarty przez drobne sitko aby nie było w sosie czy zupie grudek. Do zagęszczenia i nadania niesamowitego smaku można użyć również dobrej jakości chleba razowego. Szczególnie dobrze łączy się z wołowiną. Kromki chleba należy okroić ze skórki i na 20 minut przed końcem duszenia dodać do sosu, chleb musi mieć czas aby rozmięknąć i zniknąć w potrawie dając jej niesamowity kwaskowy smaczek jednocześnie wspaniale zagęszczając nam sos. Uwaga chleb nie powinien mieć ziaren, chyba że naszej potrawie słonecznik czy siemię nie będzie przeszkadzało. Oczywiście możemy używać mąk i zasmażek ale to są ogólnie znane sposoby na sosy czy zupy.