Puree z topinambura z jarmużem wegetariańskie
4 porcje
Średnie
Topinambur z jarmużem to połączenie nieziemskie. Smakuje niczym ruskie pierogi - ale zdrowsze. Coś dla wielbicieli wegetariańskiej kuchni.
Składniki
500 g topinambur
1 szt. cebula
125 g twaróg półtłusty
200 g jarmuż
1 łyżeczka sól
0,5 łyżeczka pieprz
Puree z topinambura z jarmużem - prawie jak ruskie
Puree z topinambura z jarmużem - prawie jak ruskie
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Topinambur dokładnie wyszorować i ugotować krótko, w lekko osolonej wodzie do miękkości. Powinno to zająć maksymalnie 10 minut. Powinien mieć konsystencję ugotowanego ziemniaka. Jarmuż wrzucić na wrzątek i pozostawić przez 2 minuty, aż lekko zmięknie. Następnie odcedzić i pokroić. Cebulkę pokroić w drobną kostkę i udusić na złoto na patelni. Lekko posolić. W mikserze zblendować topinambur z jarmużem na jednolitą masę. Wyciągnąć, dodać cebulkę, rozdrobniony twaróg, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Przed podaniem podgrzać.
Komentarze