Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

50 min

Poziom trudności

Łatwe

Akademia Smaku iMN680laInc6IA
Arrabbiata to po włosku wściekły i ten sos powinien być wściekły.

Składniki

2 szt. puszka pomidorów
1 szt. papryczka chilli
3 szt. ząbek czosnku
1 szt. cebula
2 łyżka oliwa
15 szt. liście bazylii
1 szczypta cukier
sól
parmezan

Opis wykonania

Na rozgrzaną oliwę wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę, dodaję szczyptę soli i smażę do zeszklenia. Dorzucam pokrojone w cienkie plasterki czosnek i papryczkę, smażę przez chwilę aż czosnek zacznie pachnieć. Dodaję pomidory, szczyptę cukru i doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień i gotuję ok 30-40 minut aż sos się zredukuje. W między czasie zagotowuje wodę na makaron, wrzątek solę i wrzucam makaron. Gotuję wg instrukcji na opakowaniu. Makaron wrzucamy do wody tak aby był gotowy w tym samym czasie co sos. Gotowy sos doprawiam do smaku solą dorzucam posiekane listki bazylii. Makaron przekładam do sosu bezpośrednio z garnka w którym się gotował. Nie odcedzam makaronu tylko wyciągam go z wody i przekładam do sosu. Makaron mieszam z sosem, nakładam na talerze i podaję ze startym parmezanem. Smacznego !
Oceń przepis
Średnia: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy was zapewnić, ze publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy zakupili lub korzystali z produktu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych