Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Mój chlebek powstał z mąki pszennej, żytniej razowej, jest w 100% naturalny, nie zawiera żadnych konserwantów i ulepszaczy. Chleb domowy to najlepsze pieczywo!

Składniki

400 g mąki pszennej
100 g mąki żytniej razowej
350 ml ciepłej wody 80stopni C
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
100 g drożdży świeżych
2 łyżka oliwy
1/2 szklanka mix ziaren słonecznika, sezamu
1 szt. żółtko

Opis wykonania

1. Drożdże, cukier i 50ml wody wymieszać i poczekać aż mieszanina „wyrośnie”. 2. Do miski wsypać mąkę pszenną, żytnią razową, sól i ziarna. Wymieszać, dodać drożdże i 1 łyżkę oliwy oraz wodę, wyrobić ciasto. 3. Do wyrobionego ciasta dodać łyżkę oliwy i dalej wyrabiać do momentu aż ciasto wchłonie oliwę. 4. Miskę oprószyć mąką, włożyć wyrobione ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce. 5. Wyrośnięte ciasto włożyć do foremek o różnych kształtach( u mnie głowa zajączka, jajko) wysmarowanej oliwą i odczekać około 20 minut. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 30 minut. 6. Przed końcem pieczenia posmarować chlebki roztrzepanym żółtkiem i posypać ziarnami.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych