Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Chleb domowy na Wielkanoc

Opis wykonania

Mój chlebek powstał z mąki pszennej, żytniej razowej, jest w 100% naturalny, nie zawiera żadnych konserwantów i ulepszaczy. Chleb domowy to najlepsze pieczywo!

1. Drożdże, cukier i 50ml wody wymieszać i poczekać aż mieszanina „wyrośnie”. 2. Do miski wsypać mąkę pszenną, żytnią razową, sól i ziarna. Wymieszać, dodać drożdże i 1 łyżkę oliwy oraz wodę, wyrobić ciasto. 3. Do wyrobionego ciasta dodać łyżkę oliwy i dalej wyrabiać do momentu aż ciasto wchłonie oliwę. 4. Miskę oprószyć mąką, włożyć wyrobione ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce. 5. Wyrośnięte ciasto włożyć do foremek o różnych kształtach( u mnie głowa zajączka, jajko) wysmarowanej oliwą i odczekać około 20 minut. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 30 minut. 6. Przed końcem pieczenia posmarować chlebki roztrzepanym żółtkiem i posypać ziarnami.

Bosch do kuchni