Ze śliwką za pan brat - roladkowa uczta
4 porcje
Średnie
Roladki z kurczaka z suszonymi śliwkami i oscypkiem, podawane z purée ziemniaczanym i sałatką ze szpinaku, mrożonego groszku i pomidorków koktajlowych
Składniki
„Purée”:
3 łyżka masła
500 g selera korzeniowego
4 szt. duże ziemniaki
oliwa
1 szt. opakowanie gałki muszkatołowej
sól, pieprz
świeża bazylia do dekoracji
Sałatka:
200 g zielonego groszku (rozmrożonego)
1 szt. cebula
2 szt. garście świeżego szpinaku
4 szt. pomidorki koktajlowe
oliwa z oliwek
kilka listków świeżej mięty
Sos do sałatki
1 łyżeczka miodu
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz
Roladki:
3 szt. duże piersi z kurczaka
200 g suszonych śliwek
1 szt. jabłko
1 szt. duża cebula
1 szt. oscypek (słony)
1 szt. por
pół kostki masła
2 łyżeczka koncentratu pomidorowego
200 ml półsłodkiego czerwonego wina
świeża kolendra
ziele angielskie
olej
sól, pieprz
mieszanka przypraw (curry, kmin rzymski, kolendra, kurkuma, tymianek, rozmaryn, majeranek)
wykałaczki
Ze śliwką za pan brat - roladkowa uczta
Ze śliwką za pan brat - roladkowa uczta
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
„Purée”: seler i ziemniaki obierz i pokrój na małe kawałki. W garnku rozpuść niewielką ilość masła z oliwą, dodaj pokrojone warzywa, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Duś około 3 minut, od czasu do czasu mieszając. Gdy warzywa będą szkliste, zalej je niewielką ilością wrzącej wody i ugotuj do miękkości. Zestaw z ognia, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Zmiksuj w blenderze na jednolitą, gładką masę. Ponownie dopraw. Udekoruj listkami bazylii. sałatka: Cebulę pokrój na cienkie paski i połącz z pozostałymi składnikami. Wymieszaj wszystkie składniki sosu i polej nim sałatkę.
Sałatka: mięso umyj, osusz i rozbij tłuczkiem. Natrzyj olejem wymieszanym z zielem angielskim (uprzednio rozgniecionym w moździerzu), solą i pieprzem. Podgrzej wino i zalej nim śliwki. Zostaw pod przykryciem na 10 minut. Posiekaj kolendrę i pokrój oscypka na małe kawałki. Pokrój pora w drobną kostkę i duś na maśle. Śliwki odsącz i pokrój na drobne kawałki. Większą część śliwek dodaj do oscypka i kolendry, wymieszaj z duszonym na maśle porem. Tak przygotowany farsz rozkładaj na mięsie, zwiń w roladki i zepnij wykałaczkami. Jabłko oraz cebulę pokrój na cząstki i podsmaż na oleju. Następnie obsmaż roladki z każdej strony. Mieszankę przypraw dodaj do wina i wymieszaj. Dodaj pozostałą część śliwek oraz 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, wymieszaj. Przygotowany sos wylej na roladki i duś około 10 minut pod przykryciem.
Komentarze