Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Ze śliwką za pan brat - roladkowa uczta

Ze śliwką za pan brat - roladkowa uczta
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Roladki z kurczaka z suszonymi śliwkami i oscypkiem, podawane z purée ziemniaczanym i sałatką ze szpinaku, mrożonego groszku i pomidorków koktajlowych

Składniki

„Purée”:
3 łyżka masła
500 g selera korzeniowego
4 szt. duże ziemniaki
oliwa
1 szt. opakowanie gałki muszkatołowej
sól, pieprz
świeża bazylia do dekoracji
Sałatka:
200 g zielonego groszku (rozmrożonego)
1 szt. cebula
2 szt. garście świeżego szpinaku
4 szt. pomidorki koktajlowe
oliwa z oliwek
kilka listków świeżej mięty
Sos do sałatki
1 łyżeczka miodu
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz
Roladki:
3 szt. duże piersi z kurczaka
200 g suszonych śliwek
1 szt. jabłko
1 szt. duża cebula
1 szt. oscypek (słony)
1 szt. por
pół kostki masła
2 łyżeczka koncentratu pomidorowego
200 ml półsłodkiego czerwonego wina
świeża kolendra
ziele angielskie
olej
sól, pieprz
mieszanka przypraw (curry, kmin rzymski, kolendra, kurkuma, tymianek, rozmaryn, majeranek)
wykałaczki

Opis wykonania

„Purée”: seler i ziemniaki obierz i pokrój na małe kawałki. W garnku rozpuść niewielką ilość masła z oliwą, dodaj pokrojone warzywa, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Duś około 3 minut, od czasu do czasu mieszając. Gdy warzywa będą szkliste, zalej je niewielką ilością wrzącej wody i ugotuj do miękkości. Zestaw z ognia, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Zmiksuj w blenderze na jednolitą, gładką masę. Ponownie dopraw. Udekoruj listkami bazylii. sałatka: Cebulę pokrój na cienkie paski i połącz z pozostałymi składnikami. Wymieszaj wszystkie składniki sosu i polej nim sałatkę. Sałatka: mięso umyj, osusz i rozbij tłuczkiem. Natrzyj olejem wymieszanym z zielem angielskim (uprzednio rozgniecionym w moździerzu), solą i pieprzem. Podgrzej wino i zalej nim śliwki. Zostaw pod przykryciem na 10 minut. Posiekaj kolendrę i pokrój oscypka na małe kawałki. Pokrój pora w drobną kostkę i duś na maśle. Śliwki odsącz i pokrój na drobne kawałki. Większą część śliwek dodaj do oscypka i kolendry, wymieszaj z duszonym na maśle porem. Tak przygotowany farsz rozkładaj na mięsie, zwiń w roladki i zepnij wykałaczkami. Jabłko oraz cebulę pokrój na cząstki i podsmaż na oleju. Następnie obsmaż roladki z każdej strony. Mieszankę przypraw dodaj do wina i wymieszaj. Dodaj pozostałą część śliwek oraz 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, wymieszaj. Przygotowany sos wylej na roladki i duś około 10 minut pod przykryciem.
Tagi
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy