Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Ze śliwką za pan brat - roladkowa uczta

Opis wykonania

Roladki z kurczaka z suszonymi śliwkami i oscypkiem, podawane z purée ziemniaczanym i sałatką ze szpinaku, mrożonego groszku i pomidorków koktajlowych

„Purée”: seler i ziemniaki obierz i pokrój na małe kawałki. W garnku rozpuść niewielką ilość masła z oliwą, dodaj pokrojone warzywa, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Duś około 3 minut, od czasu do czasu mieszając. Gdy warzywa będą szkliste, zalej je niewielką ilością wrzącej wody i ugotuj do miękkości. Zestaw z ognia, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Zmiksuj w blenderze na jednolitą, gładką masę. Ponownie dopraw. Udekoruj listkami bazylii. sałatka: Cebulę pokrój na cienkie paski i połącz z pozostałymi składnikami. Wymieszaj wszystkie składniki sosu i polej nim sałatkę.
Sałatka: mięso umyj, osusz i rozbij tłuczkiem. Natrzyj olejem wymieszanym z zielem angielskim (uprzednio rozgniecionym w moździerzu), solą i pieprzem. Podgrzej wino i zalej nim śliwki. Zostaw pod przykryciem na 10 minut. Posiekaj kolendrę i pokrój oscypka na małe kawałki. Pokrój pora w drobną kostkę i duś na maśle. Śliwki odsącz i pokrój na drobne kawałki. Większą część śliwek dodaj do oscypka i kolendry, wymieszaj z duszonym na maśle porem. Tak przygotowany farsz rozkładaj na mięsie, zwiń w roladki i zepnij wykałaczkami. Jabłko oraz cebulę pokrój na cząstki i podsmaż na oleju. Następnie obsmaż roladki z każdej strony. Mieszankę przypraw dodaj do wina i wymieszaj. Dodaj pozostałą część śliwek oraz 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, wymieszaj. Przygotowany sos wylej na roladki i duś około 10 minut pod przykryciem.