Bigos wegetariański
Bigos jest doskonale znany większości Polaków. W tradycyjnym przepisie znajduje się mięso wieprzowe, kiełbasa oraz boczek. Jednak wbrew pozorom można przygotować smaczny i aromatyczny bigos bez mięsa. Podobnie jak...
Czytaj więcej
Bigos jest doskonale znany większości Polaków. W tradycyjnym przepisie znajduje się mięso wieprzowe, kiełbasa oraz boczek. Jednak wbrew pozorom można przygotować smaczny i aromatyczny bigos bez mięsa. Podobnie jak w tradycyjnym przepisie istotne są składniki wysokiej jakości oraz dobrze dobrane przyprawy.
Jak przygotować wegetariański bigos?
Przygotowanie bigosu jest proste, lecz wymaga cierpliwości i czasu. Podstawą przepisu na bigos bez mięsa jest oczywiście kapusta kiszona, biała kapusta, soczewica, boczniaki, suszone śliwki i grzyby oraz koncentrat pomidorowy. Wspomniane wcześniej przyprawy to liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, papryka słodka i ostra, cząber, majeranek, kolendra, gorczyca, tymianek, goździki oraz kminek. Aby smak bigosu był bogaty i złożony do składników warto dodać również wytrawne, czerwone wino, cydr, jabłko, konfiturę ze śliwek oraz inne suszone owoce. Ważne jest by bigos gotować na małym ogniu pod przykryciem. Tak by smaki poszczególnych składników połączyły się ze sobą. Czas gotowania bigosu może wynieść nawet 4-5 godzin. Gotowy bigos najczęściej podaje się z chlebem. Ciekawym i smacznym rozwiązaniem jest podanie bigosu z ziemniakami.