


Bigos to popularna pozycja obiadowa w menu wielu z naszych babć i mam. W Akademii Smaku chcę zaproponować fanom domowej kuchni bigos w wersji wegetariańskiej.
Suszone grzyby włóż do małego garnka i zalej zimną wodą, dokładnie opłucz i wylej wodę. Ponownie zalej ok. 3/4 szklanki zimnej wody i odstaw na co najmniej godzinę do namoczenia. Po tym czasie obgotuj grzyby przez ok. 10–15 minut.
Kapustę kiszoną pokrój w krótsze wstęgi (jeśli jest zbyt kwaśna, opłucz w zimnej wodzie i dokładnie odciśnij). Białą kapustę obierz z zewnętrznych liści, posiekaj i posól, następnie odstaw na ok. 30 minut.
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na dnie dużego garnka rozgrzej olej i wrzuć posiekaną cebulę. Podsmaż.
Dodaj kapustę kiszoną i wszystkie przyprawy. Zalej wodą (tak, aby kapusta była pod jej powierzchnią). Gotuj na małej mocy płyty grzewczej ok. godzinę.
Do garnka dodaj białą kapustę, śliwki i grzyby (razem z wodą, w której się moczyły).
Dodaj jeszcze szklankę świeżej wody, sos sojowy, koncentrat pomidorowy i gotuj na małej mocy palnika przez kolejną godzinę.
Na koniec gotowania sprawdź, czy bigos jest odpowiednio słony. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez ok. 10–15 minut (kapusta powinna być miękka).