Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Wegetariański bigos z młodej kapusty

Wegetariański bigos z młodej kapusty
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

170 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Bigos to popularna pozycja obiadowa w menu wielu z naszych babć i mam. W Akademii Smaku chcę zaproponować fanom domowej kuchni bigos w wersji wegetariańskiej.

Składniki

1 kg - białej kapusty
2 szt. - cebuli
20 g - grzybów suszonych
150 g - śliwek suszonych
1 łyżka - koncentratu pomidorowego
2 łyżki - sosu sojowego
4 szt. - liści laurowych
4 ziarna - ziela angielskiego
10 ziaren - pieprzu
6 ziaren - jałowca
0,5 łyżeczki - gorczycy
3 szt. - goździków
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Opis wykonania

1

Suszone grzyby włóż do małego garnka i zalej zimną wodą, dokładnie opłucz i wylej wodę. Ponownie zalej ok. 3/4 szklanki zimnej wody i odstaw na co najmniej godzinę do namoczenia. Po tym czasie obgotuj grzyby przez ok. 10–15 minut.

2

Kapustę kiszoną pokrój w krótsze wstęgi (jeśli jest zbyt kwaśna, opłucz w zimnej wodzie i dokładnie odciśnij). Białą kapustę obierz z zewnętrznych liści, posiekaj i posól, następnie odstaw na ok. 30 minut.

Porada

Masz duże i niestandardowe garnki, które nie mieszczą się na polach grzewczych płyty? To już nie problem! Dzięki funkcji FlexInduction możesz łączyć pola grzewcze i tworzyć strefy gotowania.



Bosh Logo
Bosh
3

Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na dnie dużego garnka rozgrzej olej i wrzuć posiekaną cebulę. Podsmaż.

Dodaj kapustę kiszoną i wszystkie przyprawy. Zalej wodą (tak, aby kapusta była pod jej powierzchnią). Gotuj na małej mocy płyty grzewczej ok. godzinę.

Do garnka dodaj białą kapustę, śliwki i grzyby (razem z wodą, w której się moczyły).

Dodaj jeszcze szklankę świeżej wody, sos sojowy, koncentrat pomidorowy i gotuj na małej mocy palnika przez kolejną godzinę.

4

Na koniec gotowania sprawdź, czy bigos jest odpowiednio słony. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez ok. 10–15 minut (kapusta powinna być miękka).

 

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
fiziowaaa
Fajna opcja bigosu dla wegetarian