Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Wegetariański bigos z młodej kapusty

Wegetariański bigos z młodej kapusty
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

170 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Bigos to popularna pozycja obiadowa w menu wielu z naszych babć i mam. W Akademii Smaku chcę zaproponować fanom domowej kuchni bigos w wersji wegetariańskiej.

Składniki

1 kg - białej kapusty
2 szt. - cebuli
20 g - grzybów suszonych
150 g - śliwek suszonych
1 łyżka - koncentratu pomidorowego
2 łyżki - sosu sojowego
4 szt. - liści laurowych
4 ziarna - ziela angielskiego
10 ziaren - pieprzu
6 ziaren - jałowca
0,5 łyżeczki - gorczycy
3 szt. - goździków
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Opis wykonania

1

Suszone grzyby włóż do małego garnka i zalej zimną wodą, dokładnie opłucz i wylej wodę. Ponownie zalej ok. 3/4 szklanki zimnej wody i odstaw na co najmniej godzinę do namoczenia. Po tym czasie obgotuj grzyby przez ok. 10–15 minut.

2

Kapustę kiszoną pokrój w krótsze wstęgi (jeśli jest zbyt kwaśna, opłucz w zimnej wodzie i dokładnie odciśnij). Białą kapustę obierz z zewnętrznych liści, posiekaj i posól, następnie odstaw na ok. 30 minut.

Porada

Masz duże i niestandardowe garnki, które nie mieszczą się na polach grzewczych płyty? To już nie problem! Dzięki funkcji FlexInduction możesz łączyć pola grzewcze i tworzyć strefy gotowania.



Bosh Logo
Bosh
3

Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na dnie dużego garnka rozgrzej olej i wrzuć posiekaną cebulę. Podsmaż.

Dodaj kapustę kiszoną i wszystkie przyprawy. Zalej wodą (tak, aby kapusta była pod jej powierzchnią). Gotuj na małej mocy płyty grzewczej ok. godzinę.

Do garnka dodaj białą kapustę, śliwki i grzyby (razem z wodą, w której się moczyły).

Dodaj jeszcze szklankę świeżej wody, sos sojowy, koncentrat pomidorowy i gotuj na małej mocy palnika przez kolejną godzinę.

4

Na koniec gotowania sprawdź, czy bigos jest odpowiednio słony. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez ok. 10–15 minut (kapusta powinna być miękka).

 

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
fiziowaaa
Fajna opcja bigosu dla wegetarian