Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Wegetariański bigos z młodej kapusty

Opis wykonania

Bigos to popularna pozycja obiadowa w menu wielu z naszych babć i mam. W Akademii Smaku chcę zaproponować fanom domowej kuchni bigos w wersji wegetariańskiej.

Wegetariański bigos z młodej kapusty - krok 1

Suszone grzyby włóż do małego garnka zalej zimną wodą, dokładnie opłucz i wylej wodę. Ponownie zalej ok. 3/4 szklanki zimnej wody i odstaw na co najmniej godzinę do namoczenia. Po tym czasie obgotuj grzyby przez ok. 10-15 minut.

Wegetariański bigos z młodej kapusty - krok 2

Kapustę kiszoną pokrój w krótsze wstęgi (jeśli jest zbyt kwaśna, opłucz w zimnej wodzie i dokładnie odciśnij). Białą kapustę obierz z zewnętrznych liści, posiekaj i posól, następnie odstaw na ok. 30 minut.

Wegetariański bigos z młodej kapusty - krok 3

Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na dnie dużego garnka rozgrzej olej i wrzuć posiekaną cebulę. Podsmaż.

Dodaj kapustę kiszoną i wszystkie przyprawy. Zalej wodą (tak, aby kapusta była pod jej powierzchnią). Gotuj na małym ogniu ok. godzinę.

Do garnka dodaj białą kapustę, śliwki i grzyby (razem z wodą, w której się moczyły).

Dodaj jeszcze szklankę świeżej wody, sos sojowy, koncentrat pomidorowy i gotuj na małym ogniu przez kolejną godzinę.

Wegetariański bigos z młodej kapusty - krok 4

Na koniec gotowania sprawdź czy bigos jest odpowiednio słony. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez ok. 10-15 minut (kapusta powinna być miękka).