Burger wołowy
Burger zazwyczaj kojarzony jest barami szybkiej obsługi i mięsem kiepskiej jakości. Jak zrobić domowegoburgera z wołowiny,by był zdrowy i smakował wyśmienicie? Podpowiadamy! Wołowina na burgera – jaką wybrać? Do...
Czytaj więcej
Burger zazwyczaj kojarzony jest barami szybkiej obsługi i mięsem kiepskiej jakości. Jak zrobić domowego burgera z wołowiny, by był zdrowy i smakował wyśmienicie? Podpowiadamy!
Wołowina na burgera – jaką wybrać?
Do przyrządzenia domowego burgera najlepiej sprawdzi się udziec, łopatka, antrykot lub rostbef. Mięso możesz zmielić samodzielnie lub poprosić o to w sklepie. Łączymy zmielone mięso z cebulą oraz przyprawami – papryką i czosnkiem – wyrabiamy i formujemy na kształt okrągłych mięs burgerowych. Tak przygotowane smażymy na rozgrzanym oleju według upodobań smakowych.
Dodatki do burgera wołowego
Jakie dodatki do burgera? Klasyczne to:
-
sałata,
-
ser cheddar,
-
majonez,
-
ketchup,
-
ogórek kiszony,
-
pomidor
-
i cebula.
Możesz także dodać produkty, które lubisz, np. świeżego ogórka, paprykę czy hummus. Możesz także zmieniać dodatki w zależności od rodzaju burgera, np. w stylu greckim będzie z fetą, suszonymi pomidorami, oliwkami i sosem tzatziki. Do wersji góralskiej możesz dodać oscypka z konfiturą z żurawiny, a do meksykańskiej nachosy i guacamole – wszystko zależy od Twojej inwencji i preferencji smakowych. Jedno pozostanie niezmiennie – idealna wołowina.