Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Burger wołowy

Burger wołowy

Burger zazwyczaj kojarzony jest barami szybkiej obsługi i mięsem kiepskiej jakości. Jak zrobić domowegoburgera z wołowiny,by był zdrowy i smakował wyśmienicie? Podpowiadamy! Wołowina na burgera – jaką wybrać? Do...

Czytaj więcej
Burger wołowy
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Burger zazwyczaj kojarzony jest barami szybkiej obsługi i mięsem kiepskiej jakości. Jak zrobić domowego burgera z wołowiny, by był zdrowy i smakował wyśmienicie? Podpowiadamy!

Wołowina na burgera – jaką wybrać?

Do przyrządzenia domowego burgera najlepiej sprawdzi się udziec, łopatka, antrykot lub rostbef. Mięso możesz zmielić samodzielnie lub poprosić o to w sklepie. Łączymy zmielone mięso z cebulą oraz przyprawami – papryką i czosnkiem – wyrabiamy i formujemy na kształt okrągłych mięs burgerowych. Tak przygotowane smażymy na rozgrzanym oleju według upodobań smakowych.

Dodatki do burgera wołowego

Jakie dodatki do burgera? Klasyczne to:

  • sałata,

  • ser cheddar,

  • majonez,

  • ketchup,

  • ogórek kiszony,

  • pomidor

  • i cebula.

Możesz także dodać produkty, które lubisz, np. świeżego ogórka, paprykę czy hummus. Możesz także zmieniać dodatki w zależności od rodzaju burgera, np. w stylu greckim będzie z fetą, suszonymi pomidorami, oliwkami i sosem tzatziki. Do wersji góralskiej możesz dodać oscypka z konfiturą z żurawiny, a do meksykańskiej nachosy i guacamole – wszystko zależy od Twojej inwencji i preferencji smakowych. Jedno pozostanie niezmiennie – idealna wołowina.