Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Grillowana kanapka z burgerem wołowym

Grillowana kanapka z burgerem wołowym
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Dla amatorów wołowych burgerów

Składniki

250 g mielona wołowina
1 szt. cebula pokrojona w kosteczkę
1 szt. czosnek- ząbki
1 szczypta pieprz cayenne
1/3 łyżeczka czerwona papryka w proszku
1/3 łyżeczka mielony kumin
1/2 łyżeczka sól
1/2 łyżeczka mielony czarny pieprz
1 łyżeczka majeranek
50 ml bulion warzywny
1 łyżeczka naturalny dym wędzarniczy
1 łyżeczka olej
4 szt. chleb żytni ze słonecznikiem
1 szt. średni pomidor, ogórek, mix sałat, natka pietruszki;
1 łyżka jogurt
1 łyżka majonez

Opis wykonania

Do miski przełożyć mięso, pokrojoną cebulkę i czosnek, wymieszać, doprawić majerankiem, papryką słodką, kumininem, solą i pieprzem. Wlać bulion, wyrobić dokładnie ręką i uformować 2 burgery, lekko je spłaszczyć. Każdy burger z obu stron posmarować mieszaniną dymu wędzarniczego i oleju, zostawić na 30 minut aby burgery przeszły zapachem dymu. Grillować na posmarowanej olejem patelni po około 3 minuty z każdej strony. Zrobić Sos: z mieszamy jogurtu i majonezu, doprawić ewentualnie solą i pieprzem. Chleb pokroić i grillować z obu stron.Burger ułożyć na posmarowanej sosem i obłożonej mixem sałat grillowanej kromce chleba, na nim ułożyć plasterki pomidora i ogórka, oraz natkę pietruszki, przykryć drugą kromką chleba, docisnąć i spiąć wykałaczką.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Świetny sposób na zastosowanie świeżych składników sezonowych