Grillowana kanapka z burgerem wołowym
2 porcje
45 min
Łatwe
Dla amatorów wołowych burgerów
Składniki
250 g mielona wołowina
1 szt. cebula pokrojona w kosteczkę
1 szt. czosnek- ząbki
1 szczypta pieprz cayenne
1/3 łyżeczka czerwona papryka w proszku
1/3 łyżeczka mielony kumin
1/2 łyżeczka sól
1/2 łyżeczka mielony czarny pieprz
1 łyżeczka majeranek
50 ml bulion warzywny
1 łyżeczka naturalny dym wędzarniczy
1 łyżeczka olej
4 szt. chleb żytni ze słonecznikiem
1 szt. średni pomidor, ogórek, mix sałat, natka pietruszki;
1 łyżka jogurt
1 łyżka majonez
Grillowana kanapka z burgerem wołowym
Grillowana kanapka z burgerem wołowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Do miski przełożyć mięso, pokrojoną cebulkę i czosnek, wymieszać, doprawić majerankiem, papryką słodką, kumininem, solą i pieprzem. Wlać bulion, wyrobić dokładnie ręką i uformować 2 burgery, lekko je spłaszczyć. Każdy burger z obu stron posmarować mieszaniną dymu wędzarniczego i oleju, zostawić na 30 minut aby burgery przeszły zapachem dymu. Grillować na posmarowanej olejem patelni po około 3 minuty z każdej strony. Zrobić Sos: z mieszamy jogurtu i majonezu, doprawić ewentualnie solą i pieprzem.
Chleb pokroić i grillować z obu stron.Burger ułożyć na posmarowanej sosem i obłożonej mixem sałat grillowanej kromce chleba, na nim ułożyć plasterki pomidora i ogórka, oraz natkę pietruszki, przykryć drugą kromką chleba, docisnąć i spiąć wykałaczką.
Komentarze