Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Burrito

Burrito

Zgrillowane pszenne tortille wypełnione farszem to jedno ze sztandarowych dań, które oferuje kuchnia meksykańska. Przepis na burrito modyfikuje się w zależności od tego, co znajdzie się w placku tortilli....

Czytaj więcej
Burrito
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Zgrillowane pszenne tortille wypełnione farszem to jedno ze sztandarowych dań, które oferuje kuchnia meksykańska. Przepis na burrito modyfikuje się w zależności od tego, co znajdzie się w placku tortilli.

Farsz do burrito

Najpopularniejszym farszem do tego dania jest chilli con carne (czasem w połączeniu z ryżem) jako sycące danie z mięsa mielonego, czerwonej fasoli i kukurydzy w pikantnym sosie pomidorowym.

Burrito z kurczakiem i awokado to szybki przepis na pyszne danie, które przygotujesz ze składników dostępnych w każdym sklepie. Pokrojone na cienkie paski filety z kurczaka, obsmażone z przyprawą meksykańską, z dodatkiem chrupiącej sałaty, papryki czerwonej i awokado, podane z sosem czosnkowym lub pikantnym, serwowane z dodatkiem sałatek to pomysł na szybki obiad lub kolację.

Jak zawijać burrito?

Tajemnicą udanego burrito jest odpowiednie zawinięcie placka. Aby tortille można było łatwo zrolować, składniki kładziemy tylko na jednej połówce tortilli. Z placka należy uformować pakieciki, zawijając farsz do środka, podobnie jak robi się to w przypadku gołąbków. Pakieciki przed podaniem należy zgrillować lub podgrzać na zwykłej patelni. Serwujemy przekrojone na pół, z sosem czosnkowym lub meksykańskim. Burrito w wersji wegetariańskiej można faszerować także grillowanymi lub świeżymi warzywami.