Burrito
Zgrillowane pszenne tortille wypełnione farszem to jedno ze sztandarowych dań, które oferuje kuchnia meksykańska. Przepis na burrito modyfikuje się w zależności od tego, co znajdzie się w placku tortilli....
Czytaj więcej
Zgrillowane pszenne tortille wypełnione farszem to jedno ze sztandarowych dań, które oferuje kuchnia meksykańska. Przepis na burrito modyfikuje się w zależności od tego, co znajdzie się w placku tortilli.
Farsz do burrito
Najpopularniejszym farszem do tego dania jest chilli con carne (czasem w połączeniu z ryżem) jako sycące danie z mięsa mielonego, czerwonej fasoli i kukurydzy w pikantnym sosie pomidorowym.
Burrito z kurczakiem i awokado to szybki przepis na pyszne danie, które przygotujesz ze składników dostępnych w każdym sklepie. Pokrojone na cienkie paski filety z kurczaka, obsmażone z przyprawą meksykańską, z dodatkiem chrupiącej sałaty, papryki czerwonej i awokado, podane z sosem czosnkowym lub pikantnym, serwowane z dodatkiem sałatek to pomysł na szybki obiad lub kolację.
Jak zawijać burrito?
Tajemnicą udanego burrito jest odpowiednie zawinięcie placka. Aby tortille można było łatwo zrolować, składniki kładziemy tylko na jednej połówce tortilli. Z placka należy uformować pakieciki, zawijając farsz do środka, podobnie jak robi się to w przypadku gołąbków. Pakieciki przed podaniem należy zgrillować lub podgrzać na zwykłej patelni. Serwujemy przekrojone na pół, z sosem czosnkowym lub meksykańskim. Burrito w wersji wegetariańskiej można faszerować także grillowanymi lub świeżymi warzywami.