Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Burrito z dodatkiem salsy, pasty z czarnej fasoli i jogurtu

Burrito z dodatkiem salsy, pasty z czarnej fasoli i jogurtu
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pyszne i sycące danie w meksykańskim stylu - ostre ale złagodzone nutą kakao i cynamonu

Składniki

1 kg mielona wieprzowina
2 szt. cebula
1 szt. świeża papryka
1-2 szt. kiełbasa wołowa
1 szt. puszka kukurydzy
1 szt. puszka fasoli
4 szt. ząbki czosnku
3-4 szt. papryczka chili
1 szt. puszka pomidorów
1 szt. duży słoiczek koncentratu pomidorowego
200 g ryż
6 szt. pszenne tortile
1 szt. puszka czarnej fasolo
2 szt. pęczek świeżej kolendry
1-2 szt. świeży pomidor
1-2 szt. świeże ogórki
1-2 szt. awokado
1 szt. limonka
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz
4 łyżka olej
400 g jogurt grecki
1 szt. cebula - szalotka
1 łyżeczka kmin rzymski
1 łyżeczka nasiona kolendry
1/2 łyżeczka cynamon
2-3 łyżeczka gorzkie kakao
1 szt. mozarella

Opis wykonania

Ugotuj ryż, odstaw do ostygnięcia. Salsa: pomidory i ogórka wydrąż z nasion. Poszatkuj bardzo drobno razem z cebula, chili i kolendrą - wymieszaj. Dodaj rozgniecione awokado i dopraw sokiem z limonki i solą. Pasta z fasoli: czarną fasolę odsącz z zalewy i opłucz. Zmiksuj blenderem na gładką pastę z 1 ząbkiem czosnku i 1/2 pęczka kolendry. Dodaj oliwę. Burrito: mięso podsmaż na złoty kolor. Na osobnej patelni podsmaż kawałki kiełbasy. Przełóż do dużego garnka. Na pozostałym po kiełbasie tłuszczu podsmaż puszkę fasoli aż zrobi się chrupiąca. W międzyczasie pokrój cebulę i podsmaż w garnku z kiełbasą. Gdy cebula się zeszkli dodaj posiekane chili i czosnek. Pokrój paprykę w kostkę, dodaj do garnka razem z fasolą, kukurydzą i mięsem. Dodaj puszkę pomidorów i koncentrat pomidorowy. W moździerzu rozetrzyj uprażone nasiona kolendry i kmin rzymski. Dodaj do garnka razem z cynamonem i kakao. Wymieszaj wszystko i duś pod przykryciem na małym ogniu 30-40min. Gdy danie będzie gotowe dodaj zimny ryż i mozarellę, podgrzewaj ok. 5 min. Na osobnej patelni podpiecz pszenne placki. Placek posmaruj pastą z fasoli a następnie połóż na środku burrito i złóż na pół. Podawaj z salsą i kleksem jogurtu.
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
akorycka5
bardzo duża ilość smaków które idealnie ze sobą współgrają
Aleksandra J
Super burrito ☺️