Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Burrito z kaszą kuskus na ciepło. Należy przygotować tortille z mąki pszennej pełnoziarnistej, napełnić farszem i zwinąć w rulony.

Składniki

150 g mięso wieprzowe
1 szt. cebula czerwona
0,5 szklanka czerwona fasola
0,5 szklanka kukurydza
1 szt. papryka czerwona
1 szt. papryka żółta
3 szt. pomidory
50 g ser gouda
świeża kolendra
50 ml olej
pieprz, sól, papryka słodka, pieprz cayenne
2 łyżka koncentrat pomidorowy

Opis wykonania

Kaszę kuskus zalać wrzącą wodą w stosunku 1:1, przykryć i odstawić. Po 5 min zamieszać. Mięso opłukać, pokroić w kostkę 0,5cm. Następnie doprawić pieprzem, słodką papryką oraz pieprzem Cayenne. Rozgrzać 2 łyżki oleju i smażyć mięso na złoty kolor. Cebulę obrać, umyć, pokroić w kostkę, paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i również pokroić w kostkę. Na łyżce oleju podsmażyć paprykę i cebulę. Pomidory sparzyć gorącą wodą, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Do mięsa dodać paprykę, cebulę, pomidory, następnie fasolę i kukurydzę. Całość smażyć około 5 min. Doprawić koncentratem i przyprawami. Połączyć z kaszą kuskus, dodać posiekaną świeżą kolendrę. Tortilla Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 0,5 szklanki kaszy manny 0,5 szklanki ciepłej wody oregano 0,5 łyżeczki majeranek 0,5 łyżeczki bazylia 1 łyżeczka szczypta soli 1,5 łyżeczki oliwy z oliwek Mąkę oraz mannę połączyć z solą, przyprawami, dodać wodę, oliwę z oliwek i wyrobić miękkie ciasto. Uformować wałek i podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na cienki placek. Za pomocą talerza wykroić tortillę. Placek podgrzewać na suchej, mocno nagrzanej patelni po 30 s z każdej strony. Faszerować nadzieniem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych