Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Konkurs

Chłodnik owocowy

Chłodnik owocowy

Upalne letnie to dni to czas na domowe chłodniki. Lekka kuchnia sprzyja zupom przygotowywanym na bazie sezonowych owoców, serwowanym na zimno. Jednym kojarzą się z wakacjami u babci, innym...

Czytaj więcej
Chłodnik owocowy
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Upalne letnie to dni to czas na domowe chłodniki. Lekka kuchnia sprzyja zupom przygotowywanym na bazie sezonowych owoców, serwowanym na zimno. Jednym kojarzą się z wakacjami u babci, innym z niezbyt lubianą zupą z przedszkola lub letnich kolonii.

Jak przygotować chłodnik?

Smaczna zupa owocowa to nic trudnego – dojrzałe, umyte owoce ugotuj z dodatkiem wody i cukru, by powstał esencjonalny kompot – najbardziej do przygotowania chłodników i zup owocowych na ciepło nadają się truskawki, jagody i wiśnie.

Inną wersję chłodników stanowią aksamitne musy ze zmiksowanych owoców z dodatkiem jogurtu lub kefiru – chłodnik truskawkowy czy chłodnik jagodowy to najpopularniejsze z nich. Serwowane z odrobiną imbiru i kleksem słodkiej śmietanki lekkie zimne zupy można ze sobą zabrać także do pracy. Jako dodatek przełamujący smak słodkich chłodników owocowych często serwuje się je z pokruszoną fetą i listkami mięty.

Owocowa zupa na zimno

Latem w upalne dni zupa owocowa najlepiej smakuje na zimno. Wiśniowy kompot prosto z lodówki, makaron typu orzo i dodatek listków mięty z kleksem słodkiej śmietanki – lekkie danie na późną kolację lub obiad.