Chłodnik owocowy
Upalne letnie to dni to czas na domowe chłodniki. Lekka kuchnia sprzyja zupom przygotowywanym na bazie sezonowych owoców, serwowanym na zimno. Jednym kojarzą się z wakacjami u babci, innym...
Czytaj więcej
Upalne letnie to dni to czas na domowe chłodniki. Lekka kuchnia sprzyja zupom przygotowywanym na bazie sezonowych owoców, serwowanym na zimno. Jednym kojarzą się z wakacjami u babci, innym z niezbyt lubianą zupą z przedszkola lub letnich kolonii.
Jak przygotować chłodnik?
Smaczna zupa owocowa to nic trudnego – dojrzałe, umyte owoce ugotuj z dodatkiem wody i cukru, by powstał esencjonalny kompot – najbardziej do przygotowania chłodników i zup owocowych na ciepło nadają się truskawki, jagody i wiśnie.
Inną wersję chłodników stanowią aksamitne musy ze zmiksowanych owoców z dodatkiem jogurtu lub kefiru – chłodnik truskawkowy czy chłodnik jagodowy to najpopularniejsze z nich. Serwowane z odrobiną imbiru i kleksem słodkiej śmietanki lekkie zimne zupy można ze sobą zabrać także do pracy. Jako dodatek przełamujący smak słodkich chłodników owocowych często serwuje się je z pokruszoną fetą i listkami mięty.
Owocowa zupa na zimno
Latem w upalne dni zupa owocowa najlepiej smakuje na zimno. Wiśniowy kompot prosto z lodówki, makaron typu orzo i dodatek listków mięty z kleksem słodkiej śmietanki – lekkie danie na późną kolację lub obiad.