Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Chłodnik owocowy

Chłodnik owocowy

Upalne letnie to dni to czas na domowe chłodniki. Lekka kuchnia sprzyja zupom przygotowywanym na bazie sezonowych owoców, serwowanym na zimno. Jednym kojarzą się z wakacjami u babci, innym...

Czytaj więcej
Chłodnik owocowy
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Upalne letnie to dni to czas na domowe chłodniki. Lekka kuchnia sprzyja zupom przygotowywanym na bazie sezonowych owoców, serwowanym na zimno. Jednym kojarzą się z wakacjami u babci, innym z niezbyt lubianą zupą z przedszkola lub letnich kolonii.

Jak przygotować chłodnik?

Smaczna zupa owocowa to nic trudnego – dojrzałe, umyte owoce ugotuj z dodatkiem wody i cukru, by powstał esencjonalny kompot – najbardziej do przygotowania chłodników i zup owocowych na ciepło nadają się truskawki, jagody i wiśnie.

Inną wersję chłodników stanowią aksamitne musy ze zmiksowanych owoców z dodatkiem jogurtu lub kefiru – chłodnik truskawkowy czy chłodnik jagodowy to najpopularniejsze z nich. Serwowane z odrobiną imbiru i kleksem słodkiej śmietanki lekkie zimne zupy można ze sobą zabrać także do pracy. Jako dodatek przełamujący smak słodkich chłodników owocowych często serwuje się je z pokruszoną fetą i listkami mięty.

Owocowa zupa na zimno

Latem w upalne dni zupa owocowa najlepiej smakuje na zimno. Wiśniowy kompot prosto z lodówki, makaron typu orzo i dodatek listków mięty z kleksem słodkiej śmietanki – lekkie danie na późną kolację lub obiad.