Chłodnik jagodowy
4 porcje
15 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Chłodnik to pozycja obowiązkowa w letnim menu. Proponuję przepis na słodką zupę z leśnych jagód z dodatkiem serka mascarpone i świeżej mięty.
Składniki
200 g jagód
100 ml wody
400 ml jogurtu naturalnego
1/2 cytryny
2 łyżki serka mascarpone
1 łyżka miodu
1 łyżeczka cynamonu
Listki świeżej mięty
Chłodnik jagodowy
Chłodnik jagodowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Jagody opłucz i umieść w pojemniku blendera. Dodaj wodę i zmiksuj.
Przelej do garnka i dodaj sok z cytryny, miód i cynamon. Gotuj przez ok. 5 minut. Odstaw do przestudzenia.
Porada
Krojenie, szatkowanie i siekanie już nigdy nie będzie problemem! Rozdrabniacz marki Bosch do blenderów ręcznych to idealny pomocnik kuchenny.
Dodaj jogurt naturalny i dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na ok. 2 godziny.
Chłodnik podawaj z serkiem mascarpone, listkami mięty i jagodami.
Komentarze