Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Domowa szynka

Domowa szynka

Domowa szynka najlepsza nie tylko na święta i wcale nie taka trudna do zrobienia – a przygotujesz ją na różne sposoby i nie tylko z mięsa wieprzowego. Domowa szynka...

Czytaj więcej
Domowa szynka
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół
Szynka pieczona
Ilośc porcji

4

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5

 

Domowa szynka najlepsza nie tylko na święta i wcale nie taka trudna do zrobienia – a przygotujesz ją na różne sposoby i nie tylko z mięsa wieprzowego. Domowa szynka z indyka to alternatywa dla tych, którzy wolą delikatne mięso drobiowe.

Domowa szynka – przepis

Aromatyczną i kruchą wędlinę do kanapek według domowej receptury przygotujesz z piersi indyka, schabu lub karczku. Natarte przepuszczonym przez praskę czosnkiem mięso zrolowane i obwiązane sznurkiem zagotuj w zalewie (zalewę z czosnku, soli i wody należy zagotować i ostudzić, do zimnej zalewy włóż mięso – zalewa powinna przykrywać szynkę) – mięso powinno się gotować ok. 5 minut a następnie pozostać w zalewie ok. 12 godzin. Po tym czasie mięso należy ponownie gotować ok. 5 minut i pozostawić na kolejne 12 godzin. Czynność powtarzamy jeszcze raz i po kolejnych 12 godzinach w zalewie domowa szynka gotowana jest gotowa do jedzenia.

Delikatne mięso bez konserwantów i sztucznych polepszaczy uzyskasz przygotowując szynkę peklowaną – podstawowy proces peklowania na sucho polega na natarciu mięsa przyprawami i pozostawieniu w zamkniętym naczyniu w lodówce na dobę, peklowanie na mokro w solance z solą peklującą sprawi, że mięso szybciej skruszeje a po ugotowaniu zachowa różowy kolor.

Szynka pieczona to doskonała tradycyjna wędlina świąteczna. Jak ją przygotować? Zamiast gotować zapeklowane mięso upiecz je w piekarniku – szynka potrzebuje godzinę pieczenia na każdy kilogram mięsa. Domowa szynka najlepiej smakuje z dodatkiem chrzanu lub domowych sosów. W lodówce możesz ją przechowywać około tygodnia. Domowe szynki nadają się także do mrożenia, jeśli przygotujesz zbyt dużą porcję.