Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Liczba ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Szynka pieczona podana na ciepło to doskonały pomysł na danie obiadowe. Doskonale smakuje także serwowana na zimno, zastąpi wtedy sklepową wędlinę. W Akademii Smaku pokażę jak przygotować taką domową szynkę.

Składniki

1,5 kg szynki
1,5 l wody
200 ml bulionu warzywnego
100 g soli morskiej
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziaren kolendry
1 łyżeczka suszonego tymianku

Opis wykonania

1

Przygotuj solankę. Do wody wsyp sól, kolendrę, liście laurowe i ziele angielskie. Wszystko razem zagotuj, następnie wystudź.

2

Szynkę umieść w większym naczyniu i zalej solanką (powinna w całości przykryć mięso).

Dodaj ząbki czosnku w łupinie i suszony tymianek. Odstaw w chłodne, ciemne miejsce na 2–3 dni. Od czasu do czasu należy przemieszać solankę i ugniatać mięso, aby wchłonęło trochę soli.

Porada

Upieczenie kruchego i soczystego mięsa może być problematyczne. Jest na to sposób! Skorzystaj z termosondy PerfectRoast w piekarnikach marki Bosch.



Bosh Logo
Bosh
3

Po tym czasie mięso wyjmij z solanki i osusz papierowym ręcznikiem. Możesz doprawić grubo mielonym pieprzem.

Włóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 1,5 godziny. W trakcie pieczenia podlewaj szynkę po wierzchu kilkakrotnie bulionem, aby po upieczeniu nie była sucha.

Porada Szefa

Jak szybko zamarynować mięso?

Zdarzyło Ci się zapomnieć zamarynować mięso? Wiadomo, marynowanie to nieraz długotrwały proces. Nie martw się, jest na to sprytny sposób, który znacznie skróci proces marynowania.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Bardzo lubię robić wędliny samemu, to jest jeden z moich ulubionych przepisów.
MiszelPiszel
Na ciepło smakuje obłędnie!
fiziowaaa
Świetnie smakuje, polecam
bsylvia
Domowa szynka pyszna, polecam!
Majunia
Fajny przepis. Mięsko idealnie mokre