Szynka pieczona
![Szynka pieczona](https://akademiasmaku.pl/storage/7480/conversions/szynka-pieczona-4650-single.webp)
4 porcje
90 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Szynka pieczona
Szynka pieczona
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/9112/conversions/AWGFNjjjeWKKCp-thumb.webp)
Przygotuj solankę. Do wody wsyp sól, kolendrę, liście laurowe i ziele angielskie. Wszystko razem zagotuj, następnie wystudź.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/9113/conversions/UnUM60dy4drxEN-thumb.webp)
Szynkę umieść w większym naczyniu i zalej solanką (powinna w całości przykryć mięso).
Dodaj ząbki czosnku w łupinie i suszony tymianek. Odstaw w chłodne, ciemne miejsce na 2–3 dni. Od czasu do czasu należy przemieszać solankę i ugniatać mięso, aby wchłonęło trochę soli.
Porada
Upieczenie kruchego i soczystego mięsa może być problematyczne. Jest na to sposób! Skorzystaj z termosondy PerfectRoast w piekarnikach marki Bosch.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/9114/conversions/NXKI00JVMz95qM-thumb.webp)
Po tym czasie mięso wyjmij z solanki i osusz papierowym ręcznikiem. Możesz doprawić grubo mielonym pieprzem.
Włóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 1,5 godziny. W trakcie pieczenia podlewaj szynkę po wierzchu kilkakrotnie bulionem, aby po upieczeniu nie była sucha.
Komentarze