


Szynka pieczona podana na ciepło to doskonały pomysł na danie obiadowe. Doskonale smakuje także serwowana na zimno, zastąpi wtedy sklepową wędlinę. W Akademii Smaku pokażę jak przygotować taką domową szynkę.
Przygotuj solankę. Do wody wsyp sól, kolendrę, liście laurowe i ziele angielskie. Wszystko razem zagotuj, następnie wystudź.
Szynkę umieść w większym naczyniu i zalej solanką (powinna w całości przykryć mięso).
Dodaj ząbki czosnku w łupinie i suszony tymianek. Odstaw w chłodne, ciemne miejsce na 2–3 dni. Od czasu do czasu należy przemieszać solankę i ugniatać mięso, aby wchłonęło trochę soli.
Po tym czasie mięso wyjmij z solanki i osusz papierowym ręcznikiem. Możesz doprawić grubo mielonym pieprzem.
Włóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 1,5 godziny. W trakcie pieczenia podlewaj szynkę po wierzchu kilkakrotnie bulionem, aby po upieczeniu nie była sucha.