Dżem z jabłek

Dżem z jabłek

 

Antonówki, szare renety, malinówki, cortland, rubin, lobo - jabłka to najpopularniejsze owoce w Polsce, dostępne przez cały rok, smaczne, tanie i łatwe w przechowywaniu mają wiele prozdrowotnych właściwości. Stare angielskie przysłowie mówi, że jedno jabłko dziennie pozwoli trzymać doktora z daleka. Najczęściej przegryzamy surowy owoc, popularne są także suszone w letnim słońcu krążki jabłek i wiele dań z jabłkami na słodko: racuchy z jabłkami, pierogi z jabłkami, ryż z jabłkami, zdrowa surówka z marchewki i jabłka i, oczywiście, szarlotka.

Dżem z jabłek

Mniej popularny jest dżem z jabłek. Na zimę można go przygotować samemu z jesiennych, dojrzałych jabłek ulubionej odmiany. Aromat i smak domowych przetworów, a także coraz bardziej doceniany sprawdzony skład to zalety nie do przecenienia, a przepis na dżem z jabłek jest łatwy do zrobienia i oparty na niewielu składnikach.

Jak zrobić dżem z jabłek?

Wystarczy uprażyć obrane i pokrojone na małe kawałki jabłka z dodatkiem cukru – ilość cukru dostosowujemy do preferencji oraz smaku jabłek. Podczas duszenia jabłek można dodać odrobinę cynamonu i skórki z pomarańczy, wanilii, brzoskwinie, maliny lub dynię. Domowy dżem z jabłek doskonale smakuje ze zrumienioną na maśle chałką, jako farsz do naleśników czy dodatek do racuchów na kefirze. Uprażone jabłka można także wykorzystać do przygotowani szarlotki – najlepiej sprawdzą się owoce o kwaśnym smaku: antonówki i szara reneta.