Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Słodki dżem, idealny na kanapki i do deserów.

Składniki

2 kg jabłek
2/3 szklanki wody
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka kwasku cytrynowego

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
125.25 kcal
Tłuszcz
1 g
Węglowodany
25.3 g
Błonnik
1 g
Białko
5 g
Sól
0 g

Opis wykonania

Banalnie prosty i przepyszny przepis na dżem z jabłek.

Opis przygotowania:

  1. Jabłka umyj, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Skrop je sokiem z cytryny.
  2. Jabłka upraż na małym ogniu z dodatkiem wody. Gdy woda zacznie wrzeć, gotuj jabłka przez 10 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie odkryj garnek i odparuj nadmiar wody (potrwa to około 5 minut).
  3. Gdy całość zgęstnieje, dodaj kwasek cytrynowy i dokładnie wymieszaj.
  4. Dżem przełóż do słoików i zapasteryzuj.

TIP

  • Jeśli nie lubisz kawałków owoców w dżemie, możesz zetrzeć jabłka na tarce lub na koniec zmiksować dżem blenderem.
  • W trakcie gotowania spróbuj jabłek. Jeśli są mało słodkie, możesz dodać niewielką ilość soku z jabłek. Wtedy czas odparowania wody należy wydłużyć.

TIP TECHNICZNY

  • Gotowanie na gazie to doskonały sposób na przygotowanie posiłków. Jednak regulacja płomienia może budzić wątpliwości. Co tak naprawdę oznacza: gotować na średnim ogniu? Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz właściwą wartość grzania. Do przygotowania dżemu z jabłek bez cukru skorzystaj z niskiego poziomu mocy:1-3.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy