Słodki dżem, idealny na kanapki i do deserów.
Banalnie prosty i przepyszny przepis na dżem z jabłek.
Opis przygotowania:
- Jabłka umyj, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Skrop je sokiem z cytryny.
- Jabłka upraż na małym ogniu z dodatkiem wody. Gdy woda zacznie wrzeć, gotuj jabłka przez 10 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie odkryj garnek i odparuj nadmiar wody (potrwa to około 5 minut).
- Gdy całość zgęstnieje, dodaj kwasek cytrynowy i dokładnie wymieszaj.
- Dżem przełóż do słoików i zapasteryzuj.
TIP
- Jeśli nie lubisz kawałków owoców w dżemie, możesz zetrzeć jabłka na tarce lub na koniec zmiksować dżem blenderem.
- W trakcie gotowania spróbuj jabłek. Jeśli są mało słodkie, możesz dodać niewielką ilość soku z jabłek. Wtedy czas odparowania wody należy wydłużyć.
TIP TECHNICZNY
- Gotowanie na gazie to doskonały sposób na przygotowanie posiłków. Jednak regulacja płomienia może budzić wątpliwości. Co tak naprawdę oznacza: gotować na średnim ogniu? Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz właściwą wartość grzania. Do przygotowania dżemu z jabłek bez cukru skorzystaj z niskiego poziomu mocy:1-3.