Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Dżem z jabłek bez cukru

Dżem z jabłek bez cukru
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Słodki dżem, idealny na kanapki i do deserów.

Składniki

2 kg jabłek
2/3 szklanki wody
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka kwasku cytrynowego

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
125.25 kcal
Tłuszcz
1 g
Węglowodany
25.3 g
Błonnik
1 g
Białko
5 g
Sól
0 g

Opis wykonania

Banalnie prosty i przepyszny przepis na dżem z jabłek.

Opis przygotowania:

  1. Jabłka umyj, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Skrop je sokiem z cytryny.
  2. Jabłka upraż na małym ogniu z dodatkiem wody. Gdy woda zacznie wrzeć, gotuj jabłka przez 10 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie odkryj garnek i odparuj nadmiar wody (potrwa to około 5 minut).
  3. Gdy całość zgęstnieje, dodaj kwasek cytrynowy i dokładnie wymieszaj.
  4. Dżem przełóż do słoików i zapasteryzuj.

TIP

  • Jeśli nie lubisz kawałków owoców w dżemie, możesz zetrzeć jabłka na tarce lub na koniec zmiksować dżem blenderem.
  • W trakcie gotowania spróbuj jabłek. Jeśli są mało słodkie, możesz dodać niewielką ilość soku z jabłek. Wtedy czas odparowania wody należy wydłużyć.

TIP TECHNICZNY

  • Gotowanie na gazie to doskonały sposób na przygotowanie posiłków. Jednak regulacja płomienia może budzić wątpliwości. Co tak naprawdę oznacza: gotować na średnim ogniu? Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz właściwą wartość grzania. Do przygotowania dżemu z jabłek bez cukru skorzystaj z niskiego poziomu mocy:1-3.
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Lalaxo
Idealny dżem do rogalikow, kanapek czy też naleśników.
Marzenna
Tak zrobiony dżemik nie słodzony cukrem będzie fit. Można go jeść prosto ze słoiczka.
Lalaxo
machina produkcyjna w akcji
zielone_obloczki
Bardzo smaczny dżem i najważniejsze że bez cukru.
Aleksandra J
Super, że bez dodatku cukru ☺️