Przetwory z jabłek: dżem z jabłek i dyni
4 porcje
45 min
Łatwe
Dodatek dyni sprawia, że dżem ma żywy pomarańczowy kolor.
Składniki
3 kg jabłek
¼ dyni hokkaido
1,5 szklanki wody
3 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka kwasku cytrynowego
Przetwory z jabłek: dżem z jabłek i dyni
Przetwory z jabłek: dżem z jabłek i dyni
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Dżem z dodatkiem dyni jest słodki, ma piękny kolor i intensywny smak jabłek.
Opis przygotowania:
- Jabłka umyj, obierz że skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Skrop je sokiem z cytryny.
- Dynię obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce o małym oczku.
- Dynię praż na małym ogniu z dodatkiem wody. Gdy zacznie robić się miękka, dodaj jabłka i gotuj przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie odkryj garnek i odparuj nadmiar wody (zajmie to około 5 minut).
- Gdy całość zgęstnieje dodaj kwasek cytrynowy i dokładnie wymieszaj.
- Dżem przełóż do słoików i zapasteryzuj.
TIP
- Jeśli nie lubisz kawałków owoców w dżemie, możesz na koniec zmiksować go blenderem.
- Do dżemu możesz dodać cukier z dodatkiem wanilii, która doda więcej słodyczy.
- W trakcie gotowania spróbuj dżemu. Jeśli nie jest słodki możesz dodać niewielką ilość soku z jabłek. Wtedy czas odparowania wody należy wydłużyć.
TIP TECHNICZNY
- Gotowanie na gazie to doskonały sposób na przygotowanie posiłków. Jednak regulacja płomienia może budzić wątpliwości. Co tak naprawdę oznacza: gotować na średnim ogniu? Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz właściwą wartość grzania. Do przygotowania dżemu z jabłek i dyni skorzystaj z niskich poziomów mocy: 1-3.
Komentarze