Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Przetwory z jabłek: dżem z jabłek i dyni

Opis wykonania

Dodatek dyni sprawia, że dżem ma żywy pomarańczowy kolor.

Dżem z dodatkiem dyni jest słodki, ma piękny kolor i intensywny smak jabłek.

Opis przygotowania:

  1. Jabłka umyj, obierz że skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Skrop je sokiem z cytryny.
  2. Dynię obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce o małym oczku.
  3. Dynię praż na małym ogniu z dodatkiem wody. Gdy zacznie robić się miękka, dodaj jabłka i gotuj przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie odkryj garnek i odparuj nadmiar wody (zajmie to około 5 minut).
  4. Gdy całość zgęstnieje dodaj kwasek cytrynowy i dokładnie wymieszaj.
  5. Dżem przełóż do słoików i zapasteryzuj.

TIP

  • Jeśli nie lubisz kawałków owoców w dżemie, możesz na koniec zmiksować go blenderem.
  • Do dżemu możesz dodać cukier z dodatkiem wanilii, która doda więcej słodyczy.
  • W trakcie gotowania spróbuj dżemu. Jeśli nie jest słodki możesz dodać niewielką ilość soku z jabłek. Wtedy czas odparowania wody należy wydłużyć.

TIP TECHNICZNY

  • Gotowanie na gazie to doskonały sposób na przygotowanie posiłków. Jednak regulacja płomienia może budzić wątpliwości. Co tak naprawdę oznacza: gotować na średnim ogniu? Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz właściwą wartość grzania. Do przygotowania dżemu z jabłek i dyni skorzystaj z niskich poziomów mocy: 1-3.