Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Przetwory z jabłek: dżem z jabłek i dyni

Przetwory z jabłek: dżem z jabłek i dyni

Opis wykonania

45 min
Łatwe
dla 4 osób

Dodatek dyni sprawia, że dżem ma żywy pomarańczowy kolor.

Dżem z dodatkiem dyni jest słodki, ma piękny kolor i intensywny smak jabłek.



Opis przygotowania:



  1. Jabłka umyj, obierz że skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Skrop je sokiem z cytryny.

  2. Dynię obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce o małym oczku.

  3. Dynię praż na małym ogniu z dodatkiem wody. Gdy zacznie robić się miękka, dodaj jabłka i gotuj przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie odkryj garnek i odparuj nadmiar wody (zajmie to około 5 minut).

  4. Gdy całość zgęstnieje dodaj kwasek cytrynowy i dokładnie wymieszaj.

  5. Dżem przełóż do słoików i zapasteryzuj.

TIP



  • Jeśli nie lubisz kawałków owoców w dżemie, możesz na koniec zmiksować go blenderem.

  • Do dżemu możesz dodać cukier z dodatkiem wanilii, która doda więcej słodyczy.

  • W trakcie gotowania spróbuj dżemu. Jeśli nie jest słodki możesz dodać niewielką ilość soku z jabłek. Wtedy czas odparowania wody należy wydłużyć.

TIP TECHNICZNY



  • Gotowanie na gazie to doskonały sposób na przygotowanie posiłków. Jednak regulacja płomienia może budzić wątpliwości. Co tak naprawdę oznacza: gotować na średnim ogniu? Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz właściwą wartość grzania. Do przygotowania dżemu z jabłek i dyni skorzystaj z niskich poziomów mocy: 1-3.

Akademia Smaku
Wiecej moich przepisów
Wasza ocena

Quiz dla mięsożerców

Antrykot to?