Dżem z mirabelek

Dżem z mirabelek

 

Sezon na przetwory z mirabelek zaczyna się późnym latem – mirabelki owocują bowiem na przełomie lipca i sierpnia lub pod koniec sierpnia. U w pełni dojrzałych owoców miąższ łatwo oddziela się od pestki. Mirabelki zawierają sporo błonnika, a także witaminy A, C, E oraz B. Znajdują się w nich także minerały.

Mirabelki – przepisy

Mirabelki nadają się do przygotowania wielu przetworów, m.in. powideł i dżemów, a także kompotów, syropów, likierów, nalewek czy jako dodatek do ciast lub nawet mięs. Z mirabelek można również przygotować, a następnie zapasteryzować puree. Sprawdzą się także jako składnik ganach – deseru z dodatkiem białej czekolady.

Dżem z mirabelek – przepis

Do przygotowania najprostszego dżemu z mirabelek potrzebne będą owoce, cukier i żelfix, w proporcji 2:1 lub 3:1. Umyte i wydrylowane owoce należy wymieszać z żelfixem, a następnie zagotować, dodać cukier i gotować jeszcze przez ok. 3 minuty. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych, suchych, gorących słoików i dobrze zakręcamy. Po odwróceniu do góry dnem, nie powinny wymagać osobnej pasteryzacji.