Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Dżem z mirabelek domowy sposób bez cukru

Dżem z mirabelek
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Piękna złocista barwa dżemu zamknięta w słoiku kusi by jak najszybciej go otworzyć i pałaszować z piętką świeżo upieczonego pieczywa.

Składniki

1 kg mirabelek
1 szklanka wody
sok z cytryny
opcjonalnie miód lub cukier

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
153.8 kcal
Tłuszcz
0.95 g
Węglowodany
31.7 g
Błonnik
1.88 g
Białko
5 g
Sól
0 g

Opis wykonania

Dżem wyróżnia się nie tylko piękną barwą, ale i słodyczą pochodzącą z tych przepysznych owoców.

Opis wykonania

Mirabelki umyj i wypestkuj. Połowę owoców pokrój na mniejsze kawałki. Owoce przełóż do garnka i dodaj wodę. Praż na małym płomieniu mieszając od czasu do czasu. Dżem powinien być gotowy po około 30 minutach prażenia. Jeśli po tym czasie będzie zbyt płynny praż dodatkowe 15 minut. Dżem zdejmij z ognia i dodaj do niego sok z cytryny. Spróbuj, jeśli jest dobrzy przełóż do słoików i pasteryzuj przez 15-20 minut. Jeśli jest mało słodki możesz dodać miód lub cukier i również zapasteryzować w słoikach.  

TIP

Podczas robienia dżemu możesz dodać ½ laski wanilii.
Aby uzyskać słodki dżem bez konieczności dodawania cukru możesz do śliwek dodać przetarte 2 słodkie jabłka i prażyć je razem do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy