Farfalle
Farfalle to nic innego jak rodzaj makaronu w kształcie kokardek. Makaron farfalle efektownie prezentuje się na talerzu, dlatego najczęściej wykorzystuje się kokardki jako dodatek do sałatek, sosów, zup i...
Czytaj więcej
Farfalle to nic innego jak rodzaj makaronu w kształcie kokardek. Makaron farfalle efektownie prezentuje się na talerzu, dlatego najczęściej wykorzystuje się kokardki jako dodatek do sałatek, sosów, zup i zapiekanek.
Przepisy na makaron farfalle
Makaron z sosem pomidorowym
Posypany startym parmezanem to jedno z najprostszych i najszybszych w przygotowaniu dań. Wystarczy, że poddusisz na tłuszczu pomidory świeże lub z puszki, dodasz do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie zeszklisz pokrojoną w kostkę szalotkę. Gotową szalotkę dodaj do sosu i dopraw całość świeżymi liśćmi bazylii lub natką pietruszki. Przygotowanie tego lekkiego i łatwego dania zajmie Ci zaledwie kwadrans. Idealnym makaronem do tej potrawy jest właśnie makaron typu farfalle (opcjonalnie penne lub fusilli).
Farfalle z kurczakiem
To smaczne i szybkie w przygotowaniu danie, które możesz zabrać do pracy. Pokrojony w kostkę filet z kurczaka obsmaż na tłuszczu wraz z pokrojoną w kostkę cebulą i ząbkiem czosnku. Kiedy kurczak będzie lekko zrumieniony dodaj pokrojone w grube plasterki pieczarki lub umyte i osuszone kurki – dodatek grzybów to wersja opcjonalna. Całość zalej śmietanką 30%, dopraw solą, pieprzem i świeżą papryczką chili. Do gotowego sosu wrzuć ugotowany makaron i chwilę gotuj, mieszając, tak by sos oblepił cały makaron. Całość posyp posiekaną natką pietruszki, startym parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.
Farfalle z łososiem
Szybka sałatka na spotkanie z przyjaciółmi? Makron farfalle z łososiem wędzonym, jajkiem na twardo, kaparami, grillowanymi pomidorkami cherry (możesz dodać też świeże, przekrojone na połówki) i dużą ilością natki pietruszki. Całość skrop oliwą z oliwek z dodatkiem papryczki chilli lub sosem przygotowanym z octu balsamicznego, miodu i soku z cytryny. Pycha!