Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Sałatka makaronowa z karmelizowaną gruszką i serami pleśniowymi

Sałatka makaronowa z karmelizowaną gruszką i serami pleśniowymi
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

3 (Ilość ocen: 2)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pyszne klasyczne połączenie gruszki i serów pleśniowych z wyraźnym aromatem rozmarynu.

Składniki

makaron kokardki
10 szt. orzechy włoskie
50 g ser gorgonzola
20 g ser z niebieską pleśnią
1 szt. gruszka
2 łyżka syrop klonowy
2 łyżka sok z cytryny
1 łyżka oliwa z oliwek
rozmaryn

Opis wykonania

Makaron gotujemy al'dente i studzimy. Na patelni rozgrzewamy syrop klonowy, oliwę i sok z cytryny z gałązką rozmarynu. Gruszkę myjemy, wykrawamy gniazda nasienne, kroimy w ósemki i karmelizujemy na patelni, na koniec dodajemy ser blue i czekamy aż się rozpuści ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Na talerzu wykładamy makaron następie układamy gruszki. Ser gorgonzola kroimy w kostkę a orzechy rozdrabniamy.Gruszki posypujemy serem i orzechami wszystko polewamy sosem z patelni. Smacznego!

Oceń przepis
Średnia ocen: 3, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
Nie mogłam się oprzeć, aby wypróbować tego połączenia na pizzy. Wyszło na prawdę fenomenalnie, nikt nawet nie zwrócił uwagi na lekko przypieczone ciasto :D Przepis na ciasto do pizzy znalazłam na stronie, ale swoją piekę w elektrycznym piecu do pizzy
Marta
Klasyczne i jedno z moich ulubionych połącze: gruszka, gorgonzola, orzechy, wyśmienicie smakuje.
Marta
U mnie podane na mixie sałat, polecam :)