Sałatka makaronowa z karmelizowaną gruszką i serami pleśniowymi
2 porcje
30 min
Łatwe
3 (Ilość ocen: 2)
Pyszne klasyczne połączenie gruszki i serów pleśniowych z wyraźnym aromatem rozmarynu.
Składniki
makaron kokardki
10 szt. orzechy włoskie
50 g ser gorgonzola
20 g ser z niebieską pleśnią
1 szt. gruszka
2 łyżka syrop klonowy
2 łyżka sok z cytryny
1 łyżka oliwa z oliwek
rozmaryn
Sałatka makaronowa z karmelizowaną gruszką i serami pleśniowymi
Sałatka makaronowa z karmelizowaną gruszką i serami pleśniowymi
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Makaron gotujemy al'dente i studzimy. Na patelni rozgrzewamy syrop klonowy, oliwę i sok z cytryny z gałązką rozmarynu. Gruszkę myjemy, wykrawamy gniazda nasienne, kroimy w ósemki i karmelizujemy na patelni, na koniec dodajemy ser blue i czekamy aż się rozpuści ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Na talerzu wykładamy makaron następie układamy gruszki. Ser gorgonzola kroimy w kostkę a orzechy rozdrabniamy.Gruszki posypujemy serem i orzechami wszystko polewamy sosem z patelni. Smacznego!
Komentarze