Granola
Upieczona do chrupkości mieszanka płatków zbożowych, rodzynek, orzechów, suszonych owoców, czyli granola z mlekiem, kefirem lub jogurtem to jedno z najpopularniejszych dań na śniadanie. Granolę w różnych wersjach smakowych...
Czytaj więcej
Upieczona do chrupkości mieszanka płatków zbożowych, rodzynek, orzechów, suszonych owoców, czyli granola z mlekiem, kefirem lub jogurtem to jedno z najpopularniejszych dań na śniadanie. Granolę w różnych wersjach smakowych i z różnymi dodatkami można kupić w sklepie, ale można też przygotować własny zestaw płatków śniadaniowych.
Przepis na domową granolę
Zdrowa granola to mieszanka zbożowych płatków, orzechów i owoców suszonych. Domowa granola to gwarancja jakości składników i ulubione połączenie smaków. Przepis na granolę jest prosty, a przygotowaną w większej ilości mieszankę można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez długi czas.
Propozycja domowej granoli: 2 szklanki płatków owsianych, 2 szklanki ulubionych dodatków, np. pestki słonecznika, dyni, płatki migdałów, posiekane lub w całości orzechy laskowe, nerkowce, migdały, orzechy włoskie, brazylijskie, wiórki kokosowe, rodzynki, suszona żurawina, posiekane daktyle, figi tak, by mieszanka dodatków dała 2 szklanki. Do smaku odrobina cynamonu, 2-3 łyżki miodu. Wszystkie składniki wymieszać i włożyć do nagrzanego piekarnika na ok. 10 minut. Wystudzoną granolę przełożyć do pojemnika.