Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Granola

Granola

Upieczona do chrupkości mieszanka płatków zbożowych, rodzynek, orzechów, suszonych owoców, czyli granola z mlekiem, kefirem lub jogurtem to jedno z najpopularniejszych dań na śniadanie. Granolę w różnych wersjach smakowych...

Czytaj więcej
Granola
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół
Świąteczna granola
Ilośc porcji

15

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5

 

Upieczona do chrupkości mieszanka płatków zbożowych, rodzynek, orzechów, suszonych owoców, czyli granola z mlekiem, kefirem lub jogurtem to jedno z najpopularniejszych dań na śniadanie. Granolę w różnych wersjach smakowych i z różnymi dodatkami można kupić w sklepie, ale można też przygotować własny zestaw płatków śniadaniowych.

Przepis na domową granolę

Zdrowa granola to mieszanka zbożowych płatków, orzechów i owoców suszonych. Domowa granola to gwarancja jakości składników i ulubione połączenie smaków. Przepis na granolę jest prosty, a przygotowaną w większej ilości mieszankę można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez długi czas.

Propozycja domowej granoli: 2 szklanki płatków owsianych, 2 szklanki ulubionych dodatków, np. pestki słonecznika, dyni, płatki migdałów, posiekane lub w całości orzechy laskowe, nerkowce, migdały, orzechy włoskie, brazylijskie, wiórki kokosowe, rodzynki, suszona żurawina, posiekane daktyle, figi tak, by mieszanka dodatków dała 2 szklanki. Do smaku odrobina cynamonu, 2-3 łyżki miodu. Wszystkie składniki wymieszać i włożyć do nagrzanego piekarnika na ok. 10 minut. Wystudzoną granolę przełożyć do pojemnika.