Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

15 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 4)


Do tej potrawy użyjesz:
Ola Tatka awatar_ola
Zastanawiasz się, jak zrobić domową granolę, która będzie zdrowsza i smaczniejsza od kupionej? Oto nasz przepis na granolę, który pomoże Ci przygotować idealną, chrupiącą i pełną smaku przekąskę! Domowa granola to świetny dodatek do jogurtu, mleka, owoców, a nawet jako samodzielny snack. Co więcej, przygotowanie granoli w domu pozwala kontrolować składniki i unikać dodatkowych cukrów i konserwantów. Spróbuj naszego przepisu na granolę z piekarnika i ciesz się pyszną i zdrową przekąską przez cały tydzień!

Składniki

220 g płatki owsiane
65 g wiórki kokosowe
85 g ziarna słonecznika
40 g płatki migdałowe
50 g orzechy laskowe
1 garść daktyle
1 garść morele suszone
1 garść śliwki suszone
2 łyżka kakao
1 łyżeczka cynamon
2 łyżka olej kokosowy
160 g miód

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
263.7 kcal
Tłuszcz
13.7 g
Węglowodany
29.4 g
Błonnik
5.7 g
Białko
3.8 g
Sól
0 g

Opis wykonania

Przygotowujemy wszystkie składniki.

Do misy wsypujemy płatki owsiane, wiórki kokosowe, słonecznik, płatki migdałowe i posiekane orzechy laskowe. Całość zalewamy rozpuszczonym olejem kokosowym, miodem i mieszamy do połączenia.

Porada

Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.

Bosh Logo
Bosh

Do masy dajemy kakao, cynamon, mieszamy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Równomiernie rozkładamy na całej jej powierzchni.

Granolę pieczemy w piekarniku w 160 stopniach przez ok. 30 min, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie siekamy morele, śliwki i daktyle na mniejsze kawałki. Granolę po upieczeniu studzimy, dodajemy posiekane suszone owoce, mieszamy i przesypujemy do szczelnego słoika.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 4
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Uwielbiam granolę, polecam przepis wykonać z całą rodziną :)
Patrycja Lewandowska
Mim, że jest to świateczna granola to na pewno sprawdzi się całym rokiem. Przygotowałam więcej na zapas i przechowuje w słoiku, żeby mieć zawsze pod ręką
Marta
Domowa granola i zapach przy jej pieczeniu, najlepsze :)
Natalia Kowalska
Domowa wersja jest tą najlepszą. Wszystkie dodatki, które kocham.