Grochówka
Grochówka jest gęstą zupą, przygotowaną na grochu łupanym z dodatkiem ziemniaków, wędzonego mięsa, kiełbasy lub żeberek. Przyprawiona jest aromatycznymi ziołami, np. majerankiem i czosnkiem. Zupa podawana jest jako grochówka...
Czytaj więcej
Grochówka jest gęstą zupą, przygotowaną na grochu łupanym z dodatkiem ziemniaków, wędzonego mięsa, kiełbasy lub żeberek. Przyprawiona jest aromatycznymi ziołami, np. majerankiem i czosnkiem. Zupa podawana jest jako grochówka domowa, ale swoją największą popularność zdobyła jako grochówka wojskowa na masowych imprezach i w formie wojskowego posiłku.
Różnice w grochówkach
Zupa grochowa w różnych krajach serwowana jest inaczej. Tradycyjna polska grochówka podawana jest z dodatkiem dużych, pokrojonych części ziemniaków, kiełbasy oraz z kawałkami grochu. W Anglii grochówka przybiera barwę zieloną i posiada kremową konsystencję. Podobnie jest w kuchni fińskiej, ale kolor grochówki jest zbliżony do tradycyjnej. W Austrii natomiast do grochówki podawane są parówki, a zupa posypana jest szczypiorkiem i podsmażoną cebulką.
Mięso w grochówce
Grochówka z kiełbasą czy zupa grochowa na żeberkach różnią się nieco od siebie smakiem. Przy grochówce z kiełbasą należy pokroić wszystkie składniki w kostkę i po prostu zagotować, a aromat rozchodzi się po całej zupie. Przy żeberkach można najpierw zagotować bulion lub podsmażyć żeberka, a następnie uzupełnić zupę resztą składników, z którymi będą się dalej gotować. Bez względu na wybór i rodzaj przygotowania, grochówka to jedna z ulubionych zup Polaków – pożywna, szybka do zrobienia i z dużą liczbą sycących składników.