Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

70 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Zima to najlepszy czas na przyrządzenie rozgrzewających, gęstych i sycących zup. Taka właśnie jest tradycyjna zupa grochowa z ziemniakami.

Składniki

1 l bulionu jarzynowego
200 g grochu łuskanego
4 ziemniaki
1 marchewka
1 cebula
1-2 łyżki oliwy z oliwek
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
1/2 łyżeczki majeranku
Sól, pieprz do smaku
Natka pietruszki do podania

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
319.3 kcal
Tłuszcz
9.8 g
Węglowodany
43.5 g
Błonnik
16.4 g
Białko
10.7 g
Sól
1.8 g

Opis wykonania

Groch wypłucz na sicie, zalej 1 l wody i odstaw do namoczenia na kilka godzin.

Po wymoczeniu grochu odcedź go, zalej świeżą wodą, dodaj sól i zagotuj. Gotuj pod przykryciem ok. 40 minut.

W tym czasie cebulę posiekaj, ziemniaki i marchewkę obierz i pokrój w kostkę.

W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę, dodaj ziemniaki i marchewkę. Warzywa podsmaż.

Składniki zalej bulionem, dodaj liście laurowe, ziele angielskie. Dopraw solą i gotuj do miękkości warzyw.

Porada

Masz duże i niestandardowe garnki, które nie mieszczą się na polach grzewczych płyty? To już nie problem! Dzięki funkcji FlexInduction możesz łączyć pola grzewcze i tworzyć strefy gotowania.

Bosh Logo
Bosh

Dodaj ugotowany groch i gotuj na małej mocy płyty grzewczej jeszcze 2–3 minuty. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

Zupę podawaj posypaną natką pietruszki.


Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Bardzo dobra, rozgrzewająca zupka.