


Zima to najlepszy czas na przyrządzenie rozgrzewających, gęstych i sycących zup. Taka właśnie jest tradycyjna zupa grochowa z ziemniakami.
Groch wypłucz na sicie, zalej 1 l wody i odstaw do namoczenia na kilka godzin.
Po wymoczeniu grochu odcedź go, zalej świeżą wodą, dodaj sól i zagotuj. Gotuj pod przykryciem ok. 40 minut.
W tym czasie cebulę posiekaj, ziemniaki i marchewkę obierz i pokrój w kostkę.
W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę, dodaj ziemniaki i marchewkę. Warzywa podsmaż.
Składniki zalej bulionem, dodaj liście laurowe, ziele angielskie. Dopraw solą i gotuj do miękkości warzyw.
Dodaj ugotowany groch i gotuj na małej mocy płyty grzewczej jeszcze 2–3 minuty. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Zupę podawaj posypaną natką pietruszki.