Zupa grochowa
6 porcje
60 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Zupa grochowa
Zupa grochowa
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Groch opłucz i namocz w 2 litrach zimnej wody i pozostaw na noc.
Następnego dnia ugotuj groch aż do miękkości w wodzie, w której się moczył. Posól, a następnie ugotowany groch przetrzyj przez sito albo zmiksuj.
Porada
Masz duże i niestandardowe garnki, które nie mieszczą się na polach grzewczych płyty? To już nie problem! Dzięki funkcji FlexInduction możesz łączyć pola grzewcze i tworzyć strefy gotowania.
Cebulę oraz boczek lub kiełbasę pokrój w kostkę, posiekaj czosnek. Wszystko podsmaż na oleju na małym ogniu.
Wywar warzywny ugotuj, dodaj groch, cebulkę z boczkiem i gotuj około 5-10 minut.
Zrób zasmażkę: masło roztop w rondelku i dodaj mąkę, wlej ½ szklanki wody, wymieszaj i wlej do zupy.
Całość dopraw solą, pieprzem, dodaj cząber oraz majeranek.
Komentarze