Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zupa grochowa to pyszna i pożywna zupa dla całej rodziny. Bardzo szybko można ją przygotować. Pysznie smakuje zarówno z pieczywem, ziemniakami albo grzankami.

Składniki

30 dag grochu
20 dag wędzonego boczku albo kiełbasy
1 litr wywaru warzywnego
Cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła
3 łyżeczki mąki
3 łyżki oleju
Sól, pieprz, cząber, majeranek

Opis wykonania

Groch opłucz i namocz w 2 litrach zimnej wody i pozostaw na noc.

Następnego dnia ugotuj groch aż do miękkości w wodzie, w której się moczył. Posól, a następnie ugotowany groch przetrzyj przez sito albo zmiksuj.

Porada

Masz duże i niestandardowe garnki, które nie mieszczą się na polach grzewczych płyty? To już nie problem! Dzięki funkcji FlexInduction możesz łączyć pola grzewcze i tworzyć strefy gotowania.



Bosh Logo
Bosh

Cebulę oraz boczek lub kiełbasę pokrój w kostkę, posiekaj czosnek. Wszystko podsmaż na oleju na małym ogniu.

Wywar warzywny ugotuj, dodaj groch, cebulkę z boczkiem i gotuj około 5-10 minut.

Zrób zasmażkę: masło roztop w rondelku i dodaj mąkę, wlej ½ szklanki wody, wymieszaj i wlej do zupy.

Całość dopraw solą, pieprzem, dodaj cząber oraz majeranek.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Monka
Polska sycąca zupa
fiziowaaa
Sycąca, smaczna, polska zupa