Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Zupa grochowa

Opis wykonania

Zupa grochowa to pyszna i pożywna zupa dla całej rodziny. Bardzo szybko można ją przygotować. Pysznie smakuje zarówno z pieczywem, ziemniakami albo grzankami.

  1. Groch opłucz i namocz w 2 litrach zimnej wody i pozostaw na noc.

  2. Następnego dnia ugotuj groch aż do miękkości w wodzie, w której się moczył. Posól, a następnie ugotowany groch przetrzyj przez sito albo zmiksuj.

  3. Cebulę oraz boczek lub kiełbasę pokrój w kostkę, posiekaj czosnek. Wszystko podsmaż na oleju na małym ogniu.

  4. Wywar warzywny ugotuj, dodaj groch, cebulkę z boczkiem i gotuj około 5-10 minut.

  5. Zrób zasmażkę: masło roztop w rondelku i dodaj mąkę, wlej ½ szklanki wody, wymieszaj i wlej do zupy.

  6. Całość dopraw solą, pieprzem, dodaj cząber oraz majeranek.