


Zupa grochowa to pyszna i pożywna zupa dla całej rodziny. Bardzo szybko można ją przygotować. Pysznie smakuje zarówno z pieczywem, ziemniakami albo grzankami.
Groch opłucz i namocz w 2 litrach zimnej wody i pozostaw na noc.
Następnego dnia ugotuj groch aż do miękkości w wodzie, w której się moczył. Posól, a następnie ugotowany groch przetrzyj przez sito albo zmiksuj.
Cebulę oraz boczek lub kiełbasę pokrój w kostkę, posiekaj czosnek. Wszystko podsmaż na oleju na małym ogniu.
Wywar warzywny ugotuj, dodaj groch, cebulkę z boczkiem i gotuj około 5-10 minut.
Zrób zasmażkę: masło roztop w rondelku i dodaj mąkę, wlej ½ szklanki wody, wymieszaj i wlej do zupy.
Całość dopraw solą, pieprzem, dodaj cząber oraz majeranek.