Grzane wino
Co umili zimowe wieczory z książką lub serialem, odpoczynek po całym dniu na nartach czy długim spacerze po zaśnieżonym parku? Coś rozgrzewającego – grzane wino z dodatkiem aromatycznych przypraw...
Czytaj więcej
Co umili zimowe wieczory z książką lub serialem, odpoczynek po całym dniu na nartach czy długim spacerze po zaśnieżonym parku? Coś rozgrzewającego – grzane wino z dodatkiem aromatycznych przypraw i plasterkiem pomarańczy. Domowy grzaniec rozgrzeje najlepiej, ale jak go zrobić? Wykorzystaj do tego grzaniec galicyjski lub wino.
Grzane wino – przepis
Rozgrzewający napój przygotujesz z wina czerwonego lub białego – jednak zdecydowanie bardziej nadaje się czerwone słodkie lub półsłodkie. Wino wytrawne i półwytrawne da napój nieco bardziej cierpki w smaku, jednak każdy rodzaj wina można dosłodzić miodem, który podniesie nie tylko walory smakowe, ale także rozgrzewające.
Wino wlej do rondelka, dodaj rozgrzewające i aromatyczne przyprawy: goździki, korę lub sproszkowany cynamon, plasterki imbiru, ziele angielskie, gałkę muszkatołową. Możesz również użyć gotowej mieszanki przypraw do grzanego wina. Całość zagrzej do temperatury ok. 50°C. Jeśli trzeba, dodaj miód. Napój przelej do grubych szklanek lub kubków i dodaj plasterki pomarańczy.
Domowy grzaniec przygotowany z dostępnych w sklepach kompozycji, które wystarczy jedynie podgrzać, przygotujesz szybko, nawet kiedy nie masz przypraw. Grzaniec galicyjski to gotowa kompozycja wina i aromatycznych dodatków. W sklepach znajdziesz też jego bezalkoholową wersję.