Przepisy na grzańca

Grzaniec to idealny napój dla wszystkich zmarzluchów. To właśnie on potrafi ocieplić i urozmaicić jesienne oraz zimowe wieczory. Smak grzańca nierozerwalnie łączy się jednak ze świętami Bożego Narodzenia. Grzane piwo lub wino, oprócz wspaniałego smaku, mają też właściwości zdrowotne – są skuteczne w walce z przeziębieniami. Bazą każdego grzańca jest alkohol - najczęściej półsłodkie lub półwytrawne czerwone wino bądź jasne piwo. Aby wzmocnić rozgrzewające działanie herbaty, kawy, kakao, czekolady, można dodać do nich brandy, koniaku, likieru, whisky czy wódki. Możliwości smakowych grzańców jest dużo, a wiele z nich znajdziesz w tej sekcji Akademii Smaku. Odkryj swój ulubiony przepis na grzaniec.

Grzaniec z wina czy piwa swój unikalny smak zawdzięcza przyprawom i dodatkom. Obowiązkowo muszą się tam znaleźć goździki i cynamon. Możesz dodać również imbir, kardamon, czarny pieprz, wanilię czy gałkę muszkatołową. Nie powinno też zabraknąć miodu, często dodaje się też sok z malin. Nie zapomnij o owocach i bakaliach: pomarańcze, cytryny, rodzynki czy migdały sprawdzą się tu idealnie. Największe atutu grzańców to piękny bursztynowy bądź rubinowy kolor, zapach piernika i suszonych owoców oraz miodowa słodycz. Są też bardzo łatwe do przygotowania w domowych warunkach. Rozgrzej się słodyczą aromatycznego grzańca - podczas wieczornego oglądania seriali czy spotkania z przyjaciółmi. Z którego przepisu skorzystasz najpierw?