Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Grzane wino z miodem, pomarańczą i goździkami

Opis wykonania

Propozycja dla tych, którzy lubią wino w mniej standardowej formie.

Chłodny wieczór, doborowe towarzystwo i kominek… brakuje tylko jednego akcentu, by podkreślić ten idealny moment. Może grzane wino z aromatycznymi dodatkami? To nie tylko efektowny, ale i szybki w przygotowaniu trunek.

Opis przygotowania:

  1. Do rondla wlej wino i podgrzewaj je na wolnym ogniu.
  2. Przekrój pomarańczę na połowę i wyciśnij sok do osobnego naczynia.
  3. Przelej sok przez filtr lub gęste sito.
  4. Do wina dodaj szczyptę każdej przyprawy do oraz goździki i sok z pomarańczy.
  5. Podgrzej całość tak, by nie dopuścić do zagotowania.
  6. Następnie zdejmij rondel z ognia i rozlej wino do kieliszków.

TIP DIETETYCZNY

  • Wino jest uważane za jeden z najzdrowszych alkoholi. Jego główne właściwości prozdrowotne związane są z jego barwą. Na kolor wina wpływają bowiem barwniki, które mają korzystne działanie na organizm. Niszczą wolne rodniki odpowiadające za starzenie się organizmu, a także wspomagają układ krwionośny.
Kamila Kuroń