Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Grzane wino z miodem, pomarańczą i goździkami

Grzane wino z miodem, pomarańczą i goździkami
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Propozycja dla tych, którzy lubią wino w mniej standardowej formie.

Składniki

4 szklanki wina (najlepiej czerwonego, półwytrawnego)
Sok z połówki pomarańczy
Szczypta imbiru, kardamonu i cynamonu
3 suszone goździki

Opis wykonania

Chłodny wieczór, doborowe towarzystwo i kominek… brakuje tylko jednego akcentu, by podkreślić ten idealny moment. Może grzane wino z aromatycznymi dodatkami? To nie tylko efektowny, ale i szybki w przygotowaniu trunek.

Opis przygotowania:

  1. Do rondla wlej wino i podgrzewaj je na wolnym ogniu.
  2. Przekrój pomarańczę na połowę i wyciśnij sok do osobnego naczynia.
  3. Przelej sok przez filtr lub gęste sito.
  4. Do wina dodaj szczyptę każdej przyprawy do oraz goździki i sok z pomarańczy.
  5. Podgrzej całość tak, by nie dopuścić do zagotowania.
  6. Następnie zdejmij rondel z ognia i rozlej wino do kieliszków.

TIP DIETETYCZNY

  • Wino jest uważane za jeden z najzdrowszych alkoholi. Jego główne właściwości prozdrowotne związane są z jego barwą. Na kolor wina wpływają bowiem barwniki, które mają korzystne działanie na organizm. Niszczą wolne rodniki odpowiadające za starzenie się organizmu, a także wspomagają układ krwionośny.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Agnieszkaku
W chłodny czas grzaniec rozgrzeje nas :) Grzańca podałam w pamiątkowym kubku, który idealnie do tego pasuje.

Powiązane przepisy