Grzane wino z miodem, pomarańczą i goździkami
                                            4 porcje
20 min
Łatwe
5 (Liczba ocen: 2)
                    Propozycja dla tych, którzy lubią wino w mniej standardowej formie.
                
                Składniki
4 szklanki wina (najlepiej czerwonego, półwytrawnego)
                                                            Sok z połówki pomarańczy
                                                            Szczypta imbiru, kardamonu i cynamonu
                                                            3 suszone goździki
                                                    Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
                                na 1 porcję
                            Wartość energetyczna
                                238 kcal
                            Tłuszcz
                                0 g
                            Węglowodany
                                14.9 g
                            Błonnik
                                0.6 g
                            Białko
                                2 g
                            Sól
                                0 g
                            Grzane wino z miodem, pomarańczą i goździkami
Grzane wino z miodem, pomarańczą i goździkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Chłodny wieczór, doborowe towarzystwo i kominek… brakuje tylko jednego akcentu, by podkreślić ten idealny moment. Może grzane wino z aromatycznymi dodatkami? To nie tylko efektowny, ale i szybki w przygotowaniu trunek.
Opis przygotowania:
- Do rondla wlej wino i podgrzewaj je na wolnym ogniu.
 - Przekrój pomarańczę na połowę i wyciśnij sok do osobnego naczynia.
 - Przelej sok przez filtr lub gęste sito.
 - Do wina dodaj szczyptę każdej przyprawy do oraz goździki i sok z pomarańczy.
 - Podgrzej całość tak, by nie dopuścić do zagotowania.
 - Następnie zdejmij rondel z ognia i rozlej wino do kieliszków.
 
TIP DIETETYCZNY
- Wino jest uważane za jeden z najzdrowszych alkoholi. Jego główne właściwości prozdrowotne związane są z jego barwą. Na kolor wina wpływają bowiem barwniki, które mają korzystne działanie na organizm. Niszczą wolne rodniki odpowiadające za starzenie się organizmu, a także wspomagają układ krwionośny.
 
                            
Komentarze