Grzane wino z miodem, pomarańczą i goździkami
4 porcje
20 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Propozycja dla tych, którzy lubią wino w mniej standardowej formie.
Składniki
4 szklanki wina (najlepiej czerwonego, półwytrawnego)
Sok z połówki pomarańczy
Szczypta imbiru, kardamonu i cynamonu
3 suszone goździki
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
238 kcal
Tłuszcz
0 g
Węglowodany
14.9 g
Błonnik
0.6 g
Białko
2 g
Sól
0 g
Grzane wino z miodem, pomarańczą i goździkami
Grzane wino z miodem, pomarańczą i goździkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Chłodny wieczór, doborowe towarzystwo i kominek… brakuje tylko jednego akcentu, by podkreślić ten idealny moment. Może grzane wino z aromatycznymi dodatkami? To nie tylko efektowny, ale i szybki w przygotowaniu trunek.
Opis przygotowania:
- Do rondla wlej wino i podgrzewaj je na wolnym ogniu.
- Przekrój pomarańczę na połowę i wyciśnij sok do osobnego naczynia.
- Przelej sok przez filtr lub gęste sito.
- Do wina dodaj szczyptę każdej przyprawy do oraz goździki i sok z pomarańczy.
- Podgrzej całość tak, by nie dopuścić do zagotowania.
- Następnie zdejmij rondel z ognia i rozlej wino do kieliszków.
TIP DIETETYCZNY
- Wino jest uważane za jeden z najzdrowszych alkoholi. Jego główne właściwości prozdrowotne związane są z jego barwą. Na kolor wina wpływają bowiem barwniki, które mają korzystne działanie na organizm. Niszczą wolne rodniki odpowiadające za starzenie się organizmu, a także wspomagają układ krwionośny.
Komentarze