Propozycja dla tych, którzy lubią wino w mniej standardowej formie.
Chłodny wieczór, doborowe towarzystwo i kominek… brakuje tylko jednego akcentu, by podkreślić ten idealny moment. Może grzane wino z aromatycznymi dodatkami? To nie tylko efektowny, ale i szybki w przygotowaniu trunek.
Opis przygotowania:
- Do rondla wlej wino i podgrzewaj je na wolnym ogniu.
- Przekrój pomarańczę na połowę i wyciśnij sok do osobnego naczynia.
- Przelej sok przez filtr lub gęste sito.
- Do wina dodaj szczyptę każdej przyprawy do oraz goździki i sok z pomarańczy.
- Podgrzej całość tak, by nie dopuścić do zagotowania.
- Następnie zdejmij rondel z ognia i rozlej wino do kieliszków.
TIP DIETETYCZNY
- Wino jest uważane za jeden z najzdrowszych alkoholi. Jego główne właściwości prozdrowotne związane są z jego barwą. Na kolor wina wpływają bowiem barwniki, które mają korzystne działanie na organizm. Niszczą wolne rodniki odpowiadające za starzenie się organizmu, a także wspomagają układ krwionośny.