Indyk faszerowany
Indyk faszerowany to smak, który pamiętamy z domowych obiadów mamy i babci. Jak odtworzyć go we własnej kuchni? Faszerowany indyk pieczony w całości to wykwintne danie, które zazwyczaj gości...
Czytaj więcej
Indyk faszerowany to smak, który pamiętamy z domowych obiadów mamy i babci. Jak odtworzyć go we własnej kuchni? Faszerowany indyk pieczony w całości to wykwintne danie, które zazwyczaj gości na naszych stołach w świąteczne dni.
Czym nafaszerować indyka?
Tradycyjne nadzienie, które przygotowuje się do nadziewanego kurczaka pieczonego, czyli wątróbka drobiowa, bułka i dużo natki pietruszki, nadaje się także do nadziania innego rodzaju drobiu. Farsz do indyka przygotujesz również w wersji bardziej wykwintnej z drobiowych wątróbek, płatków migdałów i rodzynek – ten rodzaj nadzienia jest delikatniejszy w smaku i lekko słodki. Amatorom mięsa łączonego z owocami posmakuje indyk faszerowany wątróbką połączoną z kaszą jęczmienną, suszonymi jabłkami, gruszkami i żurawiną z odrobiną cynamonu i skórki pomarańczowej – aromatyczna pieczeń idealnie sprawdzi się podczas świątecznego obiadu.
Jak piec indyka?
Aby indyk pieczony był soczysty i chrupki mięso najlepiej zamarynować kilka godzin wcześniej. Jak zrobić indyka faszerowanego w złotej, zrumienionej i chrupiącej skórce? Indyka pieczemy w brytfance około 40 minut na każdy kilogram mięsa, aby skórka była chrupiąca i złocista, podczas pieczenia podlewaj ją co jakiś czas wytopionym tłuszczem, przed pieczeniem skórę natrzyj lekko masłem i przyprawami, np. słodką papryką sproszkowaną. Do brytfanki obok indyka włóż kilka suszonych owoców, jeśli używasz ich do nadzienia, podlej odrobiną białego wina – takim sosem podlewaj indyka podczas pieczenia. Jeśli pieczesz indyka w rękawie, kwadrans przed końcem pieczenia, rozetnij rękaw, wówczas skórka nabierze chrupkości, a dzięki pieczeniu w rękawie mięso pozostanie soczyste i miękkie.