Jajka marynowane
Jajka marynowane w occie to doskonała przekąska nie tylko na wielkanocnym stole, nadają się do sałatek z dodatkiem świeżych warzyw czy mięsa lub jako dodatek do pieczywa. Jajka...
Czytaj więcej
Jajka marynowane w occie to doskonała przekąska nie tylko na wielkanocnym stole, nadają się do sałatek z dodatkiem świeżych warzyw czy mięsa lub jako dodatek do pieczywa.
Jajka marynowane – przepis
Do przygotowania słoika jajek marynowanych potrzebnych jest 8-10 jaj. Ugotowane na twardo jajka obrane ze skorupek tak, aby nie uszkodzić białka, ułożyć w słoiku, przekładając pokrojoną w krążki cebulą. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i pieprz.
Marynata do jajek przygotowana z 2 i ½ szklanki wody, ½ szklanki octu, ½ szklanki cukru i łyżeczki soli zagotowana, powinna lekko przestygnąć. Jajka powinny być całkowicie zanurzone w zalewie. Zalane jajka należy szczelnie zakręcić i wstawić w chłodne miejsce, można do lodówki. Przygotowanie trwa około tygodnia, w lodówce mogą pozostać około 3-4 tygodni. Aby przygotować efektowne marmurkowe jajka marynowane w skorupkach, w słoiku umieszczamy jajka w popękanych skorupkach, po wyjęciu ze słoika, zdjęciu skorupek na białku utworzy się marmurkowy wzór. Dodatek czerwonej cebuli zabarwi białko na różowy kolor.