Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Jajka marynowane w kminku

Opis wykonania

Jajka to to produkty, z których można wyczarować śniadanie, obiad i kolację. Jajka marynowane w kminku sprawdzą się na każdy posiłek, a także na imprezy i przyjęcia! Ciekawy pomysł na intrygujące podanie jajek.

Jaja marynowane w zalewie kminkowej są doskonałym uzupełnieniem wielkanocnego stołu. Lekko kwaskowate i jednocześnie orzeźwiające w smaku zachwycą rodzinę i gości. Tradycyjnie przygotowywane na Śląsku Opolskim, obecnie są coraz częściej spotykane w całej Polsce.

Opis przygotowania:

  1. Jajka gotuj 7-8 minut w wodzie ze szczyptą soli i łupinami cebuli.
  2. Następnie odcedź je i stukaj lekko w blat, tak aby skorupka popękała na całej powierzchni. Uważaj, aby nie zaczęła odpadać.
  3. Przełóż jaja do dużego słoika.
  4. Do wody pozostałej po gotowaniu dodaj kminek, ocet i sól. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 5 minut.
  5. Gorącą zalewą zalej jajka w słoiku i zakręć. Po wystudzeniu przechowuj w lodówce. Po 3 dniach będą gotowe.

TIP DIETETYCZNY

  • Jaja można od razu gotować z kminkiem.
  • Ocet można zastąpić większą ilością soli (2-3x).
  • Do zalewy można dodać pokrojoną w talarki cebulę oraz liście laurowe.