Jajka marynowane w kminku
6 porcje
60 min
Łatwe
Jajka to to produkty, z których można wyczarować śniadanie, obiad i kolację. Jajka marynowane w kminku sprawdzą się na każdy posiłek, a także na imprezy i przyjęcia! Ciekawy pomysł na intrygujące podanie jajek.
Składniki
6-8 jajek
1 l wody
1 opakowanie kminku
1/2 łyżki soli
1/2 łyżki octu
łupiny z czterech cebul
Jajka marynowane w kminku
Jajka marynowane w kminku
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Jaja marynowane w zalewie kminkowej są doskonałym uzupełnieniem wielkanocnego stołu. Lekko kwaskowate i jednocześnie orzeźwiające w smaku zachwycą rodzinę i gości. Tradycyjnie przygotowywane na Śląsku Opolskim, obecnie są coraz częściej spotykane w całej Polsce.
Opis przygotowania:
- Jajka gotuj 7-8 minut w wodzie ze szczyptą soli i łupinami cebuli.
- Następnie odcedź je i stukaj lekko w blat, tak aby skorupka popękała na całej powierzchni. Uważaj, aby nie zaczęła odpadać.
- Przełóż jaja do dużego słoika.
- Do wody pozostałej po gotowaniu dodaj kminek, ocet i sól. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 5 minut.
- Gorącą zalewą zalej jajka w słoiku i zakręć. Po wystudzeniu przechowuj w lodówce. Po 3 dniach będą gotowe.
TIP DIETETYCZNY
- Jaja można od razu gotować z kminkiem.
- Ocet można zastąpić większą ilością soli (2-3x).
- Do zalewy można dodać pokrojoną w talarki cebulę oraz liście laurowe.
Komentarze