Marynowane jajka
4 porcje
Średnie
Zapraszam na kolorowy wiosenny przepis, w którym jajka grają główną rolę. Możemy je podać z ulubionym farszem lub majonezem, posypane zieleniną lub kiełkami.
Składniki
6 szt. jajka
2 szt. buraki
2 szklanka woda
1 szklanka ocet 10%
2 szt. liść laurowy
4 szt. ziele angielskie
1/2 łyżeczka sól
1 łyżka cukier
2 łyżka majonez
2 łyżka kiełki
Marynowane jajka
Marynowane jajka
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Buraki kroimy w plastry, wkładamy do garnka, dodajemy wodę, ocet i wszystkie przyprawy. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy przez 10 minut. Wywar odcedzamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Jajka gotujemy na twardo, zalewamy zimną wodą, a jak wystygną obieramy. Wkładamy do buraczanego wywaru i odstawiamy w chłodne miejsce na 7 godzin. Po tym czasie jajka wyjmujemy, osuszamy, kroimy na pół. Układamy na talerzu, ozdabiamy majonezem i zieleniną.
Komentarze